Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Често се чувствате подути? Може да е виновна една съставка

Често се чувствате подути? Може да е виновна една съставка

Често се чувствате подути? Може да е виновна една съставка

Ако често се чувствате подути след хранене, не бързайте да обвинявате богатите на фибри храни. Истинският виновник може да ви изненада. Новото проучване предполага, че червата ви се бунтуват, защото ядете твърде много сол.

„Намаляването на натрия е важна диетична интервенция за намаляване на симптомите на подуване и може да се използва за подобряване на спазването на здравословни диети с високо съдържание на фибри“, казва ръководителят на изследването Ноел Мюлер, асистент в Училището за обществено здраве на Джон Хопкинс Блумбърг в Балтимор.

Той и неговите колеги изследователи разглеждат данни от голямо клинично изпитание, проведено в края на 90-те години, известно като диетични подходи за спиране на хипертонията или накратко DASH.

Заключението им: Консумирането на много сол увеличава подуването на корема, както и здравословната диета с високо съдържание на фибри.

Въпреки че не е ясно как точно допринася солта, Мюлер подозира, че задържането на течности може да е от ключово значение. Яденето на повече сол може да насърчи задържането на вода и да направи храносмилането по-малко ефективно, което може да доведе до газове и подуване на корема, казва той.

Изследвания върху мишки показват, че диетичната сол може да промени състава на чревните бактерии. И това от своя страна може да повлияе на производството на газове в дебелото черво, каза Мюлер.

"Нашето проучване предполага, че подборът на храни с по-ниско съдържание на натрий, като тези, които не са свръх преработени, може да помогне за облекчаване на подуването на корема при някои хора", каза той.

Подуването на корема засяга около една трета от американците, включително над 90% от тези със синдром на раздразнените черва. Това е болезнено натрупване на излишни газове, създадени от чревните бактерии при разграждането на фибрите по време на храносмилането.

За настоящото проучване изследователите са използвали констатации от проучване от 1998-1999 г. В това проучване диетата DASH - диета с ниско съдържание на мазнини и богата на фибри, плодове, ядки и зеленчуци - е сравнена с режим на хранене с ниско съдържание на фибри. Целта на проучването е да разбере как солта и други фактори влияят на високото кръвно налягане.

Често се чувствате подути? Може да е виновна една съставка

Новият преглед установява, че около 41% от хората на богата на фибри диета съобщават за подуване на корема, а мъжете имат по-голям проблем с това от жените. А диетите с високо съдържание на сол увеличават шансовете за подуване на корема с 27%.

„Установихме, че и при двете диети намаляването на приема на натрий намалява симптомите на подуване на корема“, каза Мюлер.

Резултатът е, че намаляването на натрия може да бъде ефективен начин за предотвратяване на газове - и може да помогне на хората да поддържат здравословен режим на хранене с високо съдържание на фибри.

Много неща могат да причинят подуване на корема - непоносимост към лактоза, цьолиакия, свръхрастеж на бактерии в тънките черва, инфекция или други състояния, каза Саманта Хелър, старши клиничен диетолог от Нюйоркския университет „Langone Health”.

"Ако някой постоянно изпитва стомашно-чревни симптоми като подуване на корема, той трябва да се обърне към своя лекар, за да провери дали причината може да бъде установена", каза Хелър, която не участва в проучването. „По този начин те ще знаят как да управляват проблема. Понякога подуването на корема не е необичайно”, добави тя.

За да ви помогне да избегнете излишните газове и подуване на корема, Хелър предлага следните съвети:

- увеличете физическата активност;

- ограничете силно преработените храни, като бързо хранене, замразени ястия, нездравословна храна и пържена храна;

- увеличете приема на течности и заложете начая от мента. Избягвайте газираните напитки;

- яжте повече храни, богати на фибри, като зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Увеличете ги бавно и на малки порции и не забравяйте да увеличите приема на течности едновременно;

- приемайте по-малко храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest