Казват, че правилното използване на подправки е това, което различава истинския специалитет от обикновената храна. И много от ароматните треви са истински оръжия срещу храносмилателни заболявания, висок холестерол и други често срещани проблеми.
За да се възползвате максимално от техните уникални лечебни свойства, е важно да вземете предвид срока им на годност и да знаете как да ги съхранявате.
Когато ги купувате под формата на зърна, пръчици или шушулки, можете да съхраните действията на подправките една година или дори повече. Ако изберете опциите за смачкани или смлени подправки, те изветряват по-бързо.
Най-добре е да държите подправките в херметически затворени съдове. За по-силен вкус, преди да ги добавите към специалитетите, загрейте подправките или в горещата фурна, или в незалепващ тиган.
Това са някои от най-лековитите и полезни подправки в кулинарията!
Кардамон
Известна е като подправка от Древността. Още тогава се използва за освежаване на дъха и избелване на зъбите.
Индийците го препоръчват за лечение на бъбречни проблеми, но и затлъстяване.
Семената на кардамона имат приятен, леко пикантен вкус, наподобяващ както лимон, така и мента.
Когато се чувствате подути, семената на кардамон абсорбират газове от чревния тракт. Освен това те намаляват киселинността на стомаха и предотвратяват гадене и повръщане.
Кардамонът е много ефективен срещу настинки и намалява респираторните заболявания.
От древни времена е известно, че тази подправка действа като афродизиак.
Това е добър стимулант.
Има охлаждащ ефект.
В арабските страни кафето със семена от кардамон е символ на гостоприемство. Ако искате да опитате и вие, смесете кафе на зърна с една трета зърна кардамон и ги смелете заедно.
Люти чушки
Шкембе чорбата или супата от боб не биха били толкова добри, ако не добавим малко люти чушки в тях, нали?
Тази лековита подправка допринася за унищожаването на раковите клетки в простатата, белите дробове, панкреаса.
Стимулира метаболизма.
Съдържа вещество, наречено капсаицин, ефективно при мигрена и болка, причинена от артрит.
Доказано е, че червените люти чушки понижават холестерола и триглицеридите и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Научно е доказано, че хората, които включват люти чушки в ежедневната си диета, намаляват риска от инфаркт или инсулт.
Капсаицинът не само намалява интензивността на болката, но също така помага за втечняване на секрети от белите дробове или ноздрите. Когато имате настинка и запушен нос, добавете малко лют пипер към храната и ще бъдете по-добре!
Консумацията на люти чушки намалява риска от стомашна язва.
Поради съдържанието на витамин А и бета-каротин, червените люти чушки имат важна роля за укрепване на имунитета.
Индийско орехче
Има богат, свеж аромат, а вкусът му е сладко-горчив, подобен на карамфила. Особено се използва при приготвянето на добре познатия сос Бешамел. Можете да го купите цяло или смляно. Индийското орехче е полезна подправка, която се използва и за укрепване на здравето.
Ако страдате от депресия или тревожност, маслото от индийско орехче е едно от най-полезните природни средства.
В случай на лошо храносмилане и метеоризъм, консумирайте 2-3 капки масло от индийско орехче и проблемите ще изчезнат!
В китайската медицина индийското орехче на прах се прилага успешно при лечение на болки в корема и ставите.
Благодарение на своите антибактериални свойства, индийското орехче ефективно лекува лошия дъх и заболяванията на венците.
Срещу акне смесете индийско орехче на прах с малко мед и нанесете върху лицето. В комбинация с оранжева леща на прах индийското орехче се превръща в най-ефективния скраб за кожа.
Ванилия
Ванилията не се използва само като подправка, но и като лекарство.
Казват, че ванилията облекчава стреса, облекчава инфекциите и укрепва имунната система.
Ако преминавате през труден период и сте се притеснили, масажирането на тялото с ванилово масло ви помага да се отпуснете. Хората, страдащи от депресия, могат да добавят няколко капки ванилова есенция към водата за баня.
Ще се отървете от безсънни нощи, като парфюмирате стаята с ванилова есенция - или с ароматна свещ, или като поставят на нощното шкафче плат, върху който сте капнали няколко капки есенция, или като поставите купа с вода и ванилова есенция върху радиатора.
Ванилията е полезна и за стомаха, неутрализирайки киселинността - поставете 1-2 капки есенция в питейната вода.
Етеричното масло от ванилия помага за справяне с импотентност и фригидност и ако имате проблеми с регулирането на менструацията, добавете ванилия към ежедневната си диета!
Джинджифил
Със сигурност сте го използвали за приготвяне на салати, риба или дори сладкиши и лимонади.
Това е много добро средство за храносмилателния тракт.
Можете да го използвате при лечение на мигрена, световъртеж и дори при ревматични заболявания.
Под формата на масло джинджифилът успокоява кашлицата и намалява треската.
Черен пипер
Със сигурност пиперът е подправката, която не липсва в кухнята на нито една домакиня. В допълнение към кулинарните си качества, пиперът има и терапевтични добродетели, които си заслужава да бъдат разгледани.
Има антиоксидантни и антибактериални свойства, спомагайки за поддържането на здравето на храносмилателната система, като същевременно подобрява храносмилането.
Полезен е, когато студът и кашлицата не ви заобикалят или когато симптомите на синузит се влошават.
Черният пипер помага за лечение на кожни заболявания, намалява възпалението и стимулира апетита.
Карамфил
Добавете гвоздейчетата смлян карамфил в торти и пайове. Или ги използвайте цели, потопени в супа или бульон, или за ароматизиране на червено вино в навечерието на зимните празници.
Карамфилът успокоява зъбобола и дезинфекцира устата.
Той е важен източник на манган, витамин С, омега 3, калций и магнезий.
Укрепва имунитета на организма.
Той е съюзник на дамите в борбата срещу вагиналните инфекции, включително кандида.
Под формата на масло от карамфил го използвате срещу настинки, но също и при кашлица.
Под формата на чай карамфилът ви отпуска и ви дава усещане за благополучие, дори имайки лек седативен ефект.
Куркума
Това е една от най-старите полезни подправки в Индия. В кухнята можете да я използвате за приготвяне на вегетариански ястия, както и такива с месо или просто сосове.
Поради терапевтичните си качества, тя е една от подправките, която се бори с появата на болестта на Алцхаймер.
Жълтата подправка е много богата на манган, желязо и витамин В6.
Под формата на чай, куркумата се използва като лечение на настинки и дихателни проблеми.
Това е мощна противовъзпалителна и антиоксидантна подправка.
Често се използва за приготвяне на храна, предотвратява образуването на газове в червата и предпазва черния дроб.