Полезни вещества в рибата
Рибата се слави като много полезна храна заради съдържанието на хранителни вещества. Много полезни в нея са:
- Витамин А - той поддържа имунитета, подобрява зрението, грижи се за кожата;
- Витамини от група В - особено ценни са В3, В6, В12, защото подпомагат усвояването на храната, поддържат нервната система, участват в синтеза на хемоглобина, който пренася кислорода в кръвта;
- Витамин D - той поддържа костите зъбите и мускулите;
- Калций - най-важен минерал за здрави кости и зъби, а участва и в съсирването на кръвта;
- Фосфор - освен че играе роля в здравината на костите и зъбите, подпомага освобождаването на енергията, получена от храната;
- Йод - изключително важен за състоянието на щитовидната жлеза, а оттам и за метаболизма;
- Калий - регулира водно-солиевия метаболизъм, поддържа баланса на течностите, подкрепя работата на сърдечния мускул;
- Селен - с основна роля в имунитета и репродуктивната система.
Всички тези полезни действия на рибата я правят препоръчвана храна за двата пола, както и за децата. Все пак при избора на подходяща риба за менюто, на дамите се препоръчват определени риби с повече полезни действия основно за тях. Ето кои са те и с какво допринасят за женското здраве и благополучие.
Най-полезните риби за жените
Червени риби
Под това название се разбират рибите сьомга и пъстърва. На първо място червената риба се отличава с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, като омега-3, които понижават холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания, което е една от честите причини за смърт при жените.
Червените риби съдържат много витамин D, който предотвратява остеопороза, защото поддържа костите. Остеопорозата е най-масовото заболяване при жените след менопауза и едно от съвременните обществено значими заболявания в тази възраст.
Протеините в червената риба са важни за поддържане на стегнати мускули и здрава кожа.
Благодарение на витамините от група В и особено на В12 в състава им се подобрява настроението и се намалява риска от депресия при жените.
Мазни риби
Като такива се сочат видовете риба, при които повече от 20 процента от мазнините се натрупват в мускулите. Те се считат за особено здравословни. Такива са сьомгата, пъстървата, сардината, скумрията, херингата, есетрата. Консумацията им влияе положително на сърдечно-съдовата система, намалява риска от коронарна болест на сърцето, аритмия и високо кръвно налягане.
На бременните жени се препоръчва да ядат 3 пъти в седмицата полезни риби, за да се намали опасността от метаболитен синдром при децата.
Вижте още защо жените да пият чай от ройбос, както и магията на кефира за жените. Има един специален плод пък, който е много полезен за жените над 50.