Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Как да ядем яйцата, за да са най-полезни за имунитета

Как да ядем яйцата, за да са най-полезни за имунитета

Аника ВойтАника Войт
Експерт
107
Как да ядем яйцата, за да са полезни?

Често яйцето се подценява, когато говорим за имуностимулиращи храни. Това, се оказва грешка. Яйцата са идеално балансирана комбинация от хранителни вещества, микроелементи, витамини и аминокиселини. Нито един продукт няма този баланс.

Ползите от яйцата

Например пилешкият протеин е по-добър от рибния или месния протеин по своите полезни свойства. 100 грама от продукта съдържат цели 13 грама чист протеин - една от важните ползи на яйцата.

Яйцата (от кокошки, пъдпъдъци, патици) съдържат холин, който има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система. Известно е, че селенът и лутеинът са мощни антиоксиданти. Каротеноидите предотвратяват свързаната с възрастта загуба на зрение, включително катаракта.

Витамин Е е отговорен за функционирането на кръвоносните съдове и сърцето. Витамин А укрепва имунната система. Витамин D е полезен за костите и зъбите.

Яйцата са богати на протеини, които са необходими за енергия. Ето защо, за да поддържате фигурата си, се препоръчва да ядете 1 кокоше яйце на ден.

Основната награда в категорията „Ползи за здравето“ е за пъдпъдъчи яйца. Пъдпъдъчи яйца се препоръчват и за болни деца - те трябва да се пият сурови на гладно. Не е лесно да убедиш детето на подобен подвиг, така че майките се учат да бъдат хитри и неусетно добавят по 3 яйца към сокове и кисело мляко.

Пъдпъдъчи яйца

Тайната на съвършенството на тези яйца е, че пъдпъдъците не се разболяват от салмонелоза.

Рецептата с пъдпъдъчи яйца е подходяща за дежа над 3 години, като преди това задължително се консултирайте с педиатър.

Останалите видове не е препоръчително да се ядат сурови (различни от пъдпъдъчи яйца)тъй като това увеличава риска от заразяване със салмонела. В резултат на това можете да развиете дехидратация или бъбречна недостатъчност. Затова лекарите препоръчват да се ядат варени яйца.

Как да ядем яйцата, за да са най-полезни за имунитета?

Те трябва да са сварени, но не преварени. В противен случай губят ценните си качества и вече не са толкова полезни за имунитета.

Яйцата са полезни

Яйцата са вредни, когато се консумират в големи количества. Когато се злоупотребява (повече от 2 кокоши яйца на ден), те повишават нивото на "лошия" холестерол.

Когато избирате яйца, разгледайте външния им вид. Яйцата с добро качество не съдържат пукнатини, мръсотия (пера и изпражнения) и деформирани черупки.

Вече знаете как да ядете яйцата за висок имунитет. Възползвайте се от техните свойства и не пренебрегвайте ястията с яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest