Често яйцето се подценява, когато говорим за имуностимулиращи храни. Това, се оказва грешка. Яйцата са идеално балансирана комбинация от хранителни вещества, микроелементи, витамини и аминокиселини. Нито един продукт няма този баланс.
Ползите от яйцата
Например пилешкият протеин е по-добър от рибния или месния протеин по своите полезни свойства. 100 грама от продукта съдържат цели 13 грама чист протеин - една от важните ползи на яйцата.
Яйцата (от кокошки, пъдпъдъци, патици) съдържат холин, който има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система. Известно е, че селенът и лутеинът са мощни антиоксиданти. Каротеноидите предотвратяват свързаната с възрастта загуба на зрение, включително катаракта.
Витамин Е е отговорен за функционирането на кръвоносните съдове и сърцето. Витамин А укрепва имунната система. Витамин D е полезен за костите и зъбите.
Яйцата са богати на протеини, които са необходими за енергия. Ето защо, за да поддържате фигурата си, се препоръчва да ядете 1 кокоше яйце на ден.
Основната награда в категорията „Ползи за здравето“ е за пъдпъдъчи яйца. Пъдпъдъчи яйца се препоръчват и за болни деца - те трябва да се пият сурови на гладно. Не е лесно да убедиш детето на подобен подвиг, така че майките се учат да бъдат хитри и неусетно добавят по 3 яйца към сокове и кисело мляко.
Тайната на съвършенството на тези яйца е, че пъдпъдъците не се разболяват от салмонелоза.
Рецептата с пъдпъдъчи яйца е подходяща за дежа над 3 години, като преди това задължително се консултирайте с педиатър.
Останалите видове не е препоръчително да се ядат сурови (различни от пъдпъдъчи яйца)тъй като това увеличава риска от заразяване със салмонела. В резултат на това можете да развиете дехидратация или бъбречна недостатъчност. Затова лекарите препоръчват да се ядат варени яйца.
Как да ядем яйцата, за да са най-полезни за имунитета?
Те трябва да са сварени, но не преварени. В противен случай губят ценните си качества и вече не са толкова полезни за имунитета.
Яйцата са вредни, когато се консумират в големи количества. Когато се злоупотребява (повече от 2 кокоши яйца на ден), те повишават нивото на "лошия" холестерол.
Когато избирате яйца, разгледайте външния им вид. Яйцата с добро качество не съдържат пукнатини, мръсотия (пера и изпражнения) и деформирани черупки.
Вече знаете как да ядете яйцата за висок имунитет. Възползвайте се от техните свойства и не пренебрегвайте ястията с яйца.