Пъдпъдъчите яйца се ядат от древни времена, още египетските папируси и рецептите на китайската медицина разказват за тях. В Япония дори е предписано в наредба всеки ден децата да консумират 2-3 пъдпъдъчи яйца, тъй като те имат положителен ефект върху развитието на мозъчната им дейност.
Отбелязано е и друго безспорно предимство на пъдпъдъчи яйца в детската храна - те не предизвикват алергии. Това откритие направи възможно въвеждането на полезни протеини и жълтъци в менюто на всяко дете, което доведе до общо подобряване на здравето на младото поколение.
Освен това пъдпъдъците не са застрашени от салмонелоза и затова техните яйца могат да се използват сурови при приготвянето на яйчени кремове и коктейли, като запазват всички витамини и минерали непокътнати, които са и много повече, отколкото в кокошите яйца.
Ако сравните един и същи грамаж пъдпъдъчи яйца и кокоши, ще установите, че пъдпъдъчите яйца имат повече витамини, 5 пъти повече калий и желязо, както и витамин А, мед, фосфор, аминокиселини.
Черупката на пъдпъдъчи яйца, съдържаща калций, мед, флуор, сяра, цинк, силиций и много други елементи, които лесно се абсорбират от тялото и са полезни за формирането на зъби, кости, костен мозък.
Употребата на пъдпъдъчи яйца укрепва имунната система, нормализира храносмилателния тракт, сърцето и кръвоносните съдове. Този продукт се препоръчва за профилактика на рак, нервни заболявания и състояния, хипертония, астма, диабет.
Тирозинът, съдържащ се в пъдпъдъчите яйца, се използва в производството на козметика - за коса и против бръчки. За здравето на мъжете пъдпъдъчите яйца също са много полезни и се считат за натурална виагра.
Колко се варят пъдпъдъчите яйца
Пъдпъдъчите яйца се готвят за не повече от 5 минути във вряща вода и се варят на пара 2-3 минути под капак. Така че в тях витамините и минералите се съхраняват колкото е възможно повече. Измийте добре яйцата преди готвене.
Дневен прием на пъдпъдъчи яйца
Деца под 3 години, ежедневно могат да ядат не повече от 2 пъдпъдъчи яйца на ден, от 3 до 10 години - 3, тийнейджъри - 4, възрастни - не повече от 6. Пъдпъдъчите яйца са много полезни за имунитета.
Вреди от пъдпъдъчи яйца
Трябва да намалите консумацията на пъдпъдъчи яйца, ако сте със затлъстяване, жлъчнокаменна болест, заболявания на стомаха и червата, хора с хранителна алергия към протеин.
Пъдпъдъчите яйца са сред храните за висок имунитет и ако ви е позволено да ги консумирате, може да ги добавяте често в менюто си. Вижте в галерията по-горе някои интересни идеи за консумация на пъдпъдъчи яйца.