ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Има ли реални ползи от констелациите?

Има ли реални ползи от констелациите?

констелации

Ако за пръв път чувате думата констелации, имайте предвид, че в случая става дума за специален психотерапевтичен метод за подпомагане на хора, чиито проблеми вероятно са свързани със семейството и корените на рода.

Констелациите се занимават именно с това – разнищване на семейните проблеми няколко поколения назад чрез спонтанен процес и ролеви игри, като това, в крайна сметка, би трябвало да подобри ситуацията в настоящето. Звучи странно и неразбираемо, особено ако се сблъсквате тепърва с идеята за констелациите. Но методът е ефективен, доказан и има реални резултати.

Какво представляват констелациите?

Констелациите, наричани също „семейни констелации“, всъщност са базирани на древна шаманска техника. В основата им стои идеята, че грешно протичащи енергии от миналото могат да се направляват по безопасен начин към по-добра посока, за да се подобри настоящето.

Участвайки в семейна констелация, ние споделяме информация за родителите си и дедите си, а също – научаваме неща, за които не сме знаели. Възможно е да разкрием някои семейни тайни, чиято тежест е била бреме за целия род, включително за нас, като това е пречело на развитието ни и на собствения ни живот.

Докато водещият на констелацията – констелаторът, разглежда нашия проблем, той може да ни поведе назад във времето, за да проследи има ли грешно протичаща енергия. Това става чрез специална игра на роли, ръководена и направлявана от специалиста. Тъй като при констелациите участниците и терапевтът се доверяват най-вече на чувството и вътрешното усещане, методът е бърз и спонтанен.

Как действат и защо са ефективни?

какво са констелациите

Макар и малко сложен за разбиране, методът на констелациите е много ефективен. Резултатите могат да настъпят още в следващите дни, но обикновено продължават да се разгръщат в продължение на година или две. Понякога това е съпроводено със силно „раздрусване“ на психическо ниво, но то е необходимо, за да се поеме по нов път.

За да подействат ефективно констелациите обаче, едно от най-важните условия е преди поставянето на проблема, за който ще се работи, да имаме възможно най-голяма яснота какво искаме да постигнем. Трябва да формулираме ясно и точно целта си, за да знае Вселената и терапевтичния метод накъде да бъдат насочени усилията.

Затова, ако не сте сигурни какъв точно е вашият проблем и какво искате да го замени, консултирайте се първо с констелатора. Той ще ви помогне да формулирате какви точно препятствия имате в живота си и към какво всъщност се стремите. Защото, когато вие сте наясно с нещата, само малка крачка ви дели от постигането на крайната цел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest