Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Какво да правим, ако детето е запечено?

Какво да правим, ако детето е запечено?

Какво да правим, ако детето е запечено?

Повечето родители са в състояние да изпаднат в паника ако забележат, че детето е с разстройство, защото са наясно, че това може да доведе до дехидратация на детския организъм. Вземането на мигновени и адекватни мерки в такива случаи е абсолютно задължително, а понякога и посещението на педиатъра е неминуемо.

Не по-малко плашещ обаче и запекът при децата, който определено не е безобиден. Ако е продължителен може да се стигне до натравяне на невръстния организъм, а ако се случва често е възможно да се превърне и в хроничен.

За да не изпадате в паника, а да действате адекватно в подобни случаи (подобно на възрастните, така и децата често страдат от запек) ви препоръчваме да прочетете следните редове.

В тях ще ви покажем кога се счита, че детето и запечено, какви са възможните причини за запека, както и как да процедирате, за да можете да му помогнете.

Кога детето има запек?

Когато детето ви се мъчи по време на изхождането, изпражненията му са прекалено големи и твърди, а самото изхождане се случва не по-често от 3 пъти седмично, то тогава детето ви е запечено. Налага се намеса!

Кои са възможните причини за запек на детето?

Причините за запек при децата могат да се дължат на разнообразни фактори, но често това е недостиг на течности, неправилен хранителен режим и липса на достатъчно физическа дейност. Дали детето получава достатъчно течности можете да проверите като следите урината му. Ако тя е бистра, то тогава причината не се крие в липсата на течности.

Правилното хранене на детето, както и ежедневните физически дейности, трябва да бъдат проследени. Не на последно място е и вероятността детето да е преживяло някаква травмираща случка или просто да изпитва страх да остане само в тоалетната. Стойте до него когато го слагате на гърнето или тоалетната чиния, пейте му, говорете му или го забавлявайте с играчки, така че да не го е страх от самото изхождане като действие.

Запек при дете

Народна медицина при детски запек

Определени храни способстват за разхлабване на детето, както има и такива, които не трябва да бъдат предлагани при запек. Така например можете да давате пюре или сокове ( в зависимост от възрастта на детето) от тиква, сливи или круши, които действат разхлабващо и да престанете да му предлагате такива от банан или каши със съдържание на брашно.

Кои медикаменти са подходящи за деца, страдащи от запек?

Тук нямаме за цел да ви рекламираме определени лекарства. Ако никой от горепосочените методи не е помогнал, то ви препоръчваме да се консултирате с педиатъра си. Категорично за деца не са подходящи драстичните лаксативи (разхлабващи медикаменти) и ви препоръчваме да се доверите на тези, които изрично са предназначени за деца и които са на натурална/билкова основа.

Вижте също забранени храни при запек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest