ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Храносмилателен огън агни - всичко важно

Храносмилателен огън агни - всичко важно

Храносмилателен огън агни - всичко важно

В медицината символът на огъня се свързва с храносмилателния процес и представлява един от петте елемента при създаването на Космоса. Богът, който се свързва с него, носи името Агни и оттам Аюрведа създава вярата в силата на храносмилателния огън агни. Храната и начинът на хранене в Аюрведа определят дали човек ще бъде здрав или болен.

Ако човек има слаб храносмилателен огън агни, храносмилателният тракт задържа дълго хранителни остатъци, които не са разградени. Така се натрупват токсини и се образува субстанция в стомаха, подобна на слуз. Тази слуз пречи хранителните вещества да се усвояват добре, органите не могат да работят в синхрон и човек напълнява, получава храносмилателни смущения.

Аюрведа счита, че естествените нужди на тялото не бива да бъдат затруднявани, защото това влияе лошо на храносмилателния огън агни. Трябва да се следват циклите на агни, а неговата най-силна фаза е около обяд. Затова основно трябва да бъде обедното хранене.

За да се усвои храната, е нужно време, то може да трае до 72 часа, понякога е по-кратко. За да работи в синхрон агни, важно е какви храни приемаме, в каква последователност и как да ги комбинираме.

Храносмилателен огън агни

За доброто храносмилане според Аюрведа човек трябва да се храни само когато е гладен. Приемането на излишна за тялото храна означава, че добавяме нова порция за храносмилане, преди да е завършил процесът на усвояване на храната от предишното хранене.

Съчетаването на храните за Аюрведа е от голямо значение. Всяка храна има различни характеристики - вкус, загрява и охлажда тялото, подходящо време за консумиране, време за разграждане и усвояване. При неподходящо съвместяване на храните те не се усвояват пълноценно и така тялото се затлачва с токсини.

Спазването на всички изисквания подпомага организма в усвояването на 90 % от храната, което е правило за добро храносмилане, а също така се избягва преяждане. Аюрведа смята, че 25 % от вместимостта на стомаха трябва да остане празна при хранене, 25 % трябва да се заеме от течна храна и останалите 50 % са отредени за твърдата храна.

Включването на всички 6 вкуса - сладко, солено, горчиво, кисело, стипчиво и люто осигуряват отлична работа на метаболизма. Топлата храна се усвоява по-лесно от студената.

Aгни

Всичко това е предпоставка храносмилателният огън агни да работи за организма по най-добър начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest