От десетилетия се разглежда проблемът със здравословното хранене, още повече, че вече рядко можем да си набавим наистина пресни храни. В същото време храната осигурява нормалния растеж при децата, въздейства върху здравословното функциониране на нашите органи и повишава тяхната съпротива срещу вредното влияние на различни фактори, което срещаме в ежедневието.
Особено важен за доброто физическо и психическо състояние на един човек е здравият му храносмилателен тракт. Макар неговото функциониране да зависи от различни фактори, има някои основни правила, които трябва да спазваме. Като цяло храненето на здравия човек трбява да е редовно и порционирано в неголеми количества.
Когато няма ред по отношение на хранителните навици, храносмилателните жлези започват да действа неправилно, в резултат на което храната не се усвоява добре. Именно по този начин възникват и редица заболявания.
Има различни теории по колко пъти на ден трбява да се храни човек, но основният фактор е храненето да се определя на базата на трудовата дейност. Това означава, че ако извършвате повече физически или психически усилия в часовете преди обяд, по-питателната и по-голямата част от храната трябва да бъде приета през сутрешните часове.
Ако работата, с която се занимавате, е свързана с по-активна дейност в часовете следобяд, е добре да наблегнете на обедната храна. При всички случаи вечерното хранене трябва да става не по-късно от 2 часа, преди да сте си легнали и да не е обилно.
Друг важен фактор, който трябва да съблюдавате за доброто функционирането на храносмилателният тракт, е да спазвате диета, която да отговаря на необходимите Ви калории. При обикновена трудова дейност, която не е свързана със силен физически труд, специалистите съветват, че на организма му се полага около 30-70 калории на 1 кг. телесно тегло.
От изключително значение е и видът на храната, която приемате. Пак според същата статистика, която обаче важи за хора, които не се занимават усилено с тежка физическа дейност, се препоръчва човек да приема около 100- 120 г белтъчини, 350- 500 г въглехидрати и около 80- 100 г мазнини. Изключение правят възрастните хора, които трябва да приемат не повече от 60 г мазнини.
И не на последно място е пиенето на много вода. Тя е важна за доброто функциониране на храносмилателния тракт и трябва да се пие с удоволствие, а не ненаситно.