ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Съвети как да храните капризни малки деца

Съвети как да храните капризни малки деца

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1812
Съвети как да храните капризни малки деца

Храненето и хранителните навици на детето са основна тема във всяко домакинство, което има капризно малко дете. Като родител, който трябва да води битките на масата за вечеря, опитайте се да разберете поведението и интересите на детето, свързани с храната. Установяването на модели на здравословно хранене на детето е важно за избягване на проблеми като затлъстяване и хранителни разстройства по-късно в живота.

Някои малки деца преминават през фаза на ядене само на няколко конкретни храни. Това е нормална част от тяхното развитие. Много малки деца изпитват това на възраст от една до две години. Придирчивото/капризно хранене обикновено достига своя връх в годините на прохождане и предучилищна възраст.

Малките деца също се учат на много нови умения, като говорене, ходене, бягане, катерене и много други, като в този момент стават по-малко заинтересовани от храната. Също така родителите трябва да знаят, че стомахът на малкото дете е приблизително със същия размер като стиснат юмрук.

Защо капризното дете отказва да се храни?

Факторите, които може да откажат детето от храна, могат да включват:

Болест:

Дори обикновена настинка, кашлица или лошо храносмилане могат да бъдат причина детето да е капризно.

Умора:

Ако детето е физически много активно и игриво през по-голямата част от деня, нервността се увеличава.

Емоционално разстройство:

Децата също имат промени в настроението. Успокойте детето и опитайте да го нахраните по-късно.

Съвети как да храните капризни малки деца

Забавяне на промяната на текстурата на храната:

В правилната възраст трябва да се въведат различни текстури на храната (фино пюре, ръчно пюре, мека твърда храна), за да може детето да свикне със семейната храна до първия рожден ден.

С такива деца у дома времето за хранене може да бъде разочароващо за родителите и травматично за децата. Най-добрият отговор за справяне със ситуацията е да не се притеснявате, а да разгледате тези опции, които могат да бъдат много полезни.

Роля на родителите

Уважавайте апетита на детето:

Като родител не бъдете прекалено строги относно това какво трябва да яде детето през цялото време. Дайте малко свобода на детето да избира между здравословни храни.

Поискайте помощ от детето:

Децата обичат да участват в просто готвене, което ги насърчава да се хранят, без да са капризни. Включете капризните деца в дейности като сортиране на зеленчуци/плодове, избор на храна от списъка им с хранителни стоки, миене...

Бъдете креативни:

Направете иновативни, но прости рецепти за деца, за да ги заинтересувате да ядат дадената храна и също така оставете детето да яде само.

Избягвайте да бъдете специален готвач за всички нужди на детето:

Не се поддавайте на всички изисквания на капризното дете, защото това не е здравословна практика.

Бъдете търпеливи с новите храни:

Нежно и често предлагайте нови видове храни под различни форми.

Минимизирайте разсейването:

Джаджите (телевизори/таблети/мобилни телефони) не са добър вариант по време на хранене.

Съвети как да храните капризни малки деца

Дайте добър пример:

Като семейство консумирайте предимно здравословна храна и домашно приготвени храни. Използвайте здравословни дипове като кисело мляко, домашен хумус или дресинги за салати на основата на прясна сметана, за да насърчите децата да ядат плодове, зеленчуци и месо.

Придържайте се към рутина:

Имайте определено време за хранене, за да могат децата да изградят рутина. Това също ги кара да се чувстват гладни в точното време.

Направете го забавно:

Малките деца са много развълнувани да опитат и ядат храната, която им се предлага в различни форми, цветове и текстури.

Не предлагайте десерт като награда:

Вместо това предлагайте стимули като да ги заведете в парк, да си поиграете с тях за известно време или да ги включите в някаква физическа и забавна дейност, която насърчава физическата активност, която подобрява апетита и предизвиква глад.

Вижте още съвети за справяне със злояди деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest