Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да накараме детето да яде

Как да накараме детето да яде

Как да накараме детето да яде
Кош за играчки и дрехи - еднорог
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
Виж ››

Отглеждането на децата е вълнуващ и красив период от живота, който обаче е съпътстван от различни предизвикателства.

Повечето родители са се сблъсквали с отказа на детето от ядене. Това явление може да прерасне от единични случаи в константно явление, колкото и вкусни ястия за деца да предлагате.

Отказът на детето да яде може да бъде признак за здравословни проблеми или дискомфорт. В някои случа обаче става въпрос за поведенчески проблем, който изисква намеса и вземането на адекватни мерки.

Ето и няколко полезни съвета как да накарате детето ви да яде:

Изграждане на режим

Режимът е ефективно средство за справяне с различни проблеми при децата – от безпокойствие и невъзможност за сън до нежелание за хранене. Режимът на хранене на детето трябва да се изготви стриктно и да се спазва в еднакви часове всеки ден. Това ще накара организмът на малчугана да свикне с храненията и сам да поиска да яде в посочените часове.

Важно при изготвянето на режима е да съобразите леките и по-тежките хранения. Препоръчителният дневен режим за хранене е закуска, междинна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Добре е да има 3 основни по-тежки хранения и 2 захранвания.

Не насилвайте детето

Макар че периодът на отказ от хранене може да ви се стори притеснителен и натоварващ, то да насилвате детето да яде не е правилното решение в случая. Понякога е необходимо да се доверите на своето дете и да му дадете правото да избира само кога има нужда от храна.

Ако се опитате постоянно насила да карате детето да яде, то най-вероятно ще предизвикате обратен ефект и ще изострите това състояние.

Малки порции храна

Как детето да яде

Ако изградите режим с 5 хранения в деня, то трябва да обърнете внимание на големината на порциите. Препоръчително е да снабдявате детето с малки хранителни количества, защото в противен случай ще го пренаситите и то дълго време няма да иска да яде.

Давайте по малки порции с храна, за да задоволите апетита му, но и да го приканите да хапне отново по-късно.

Хранете се заедно с него

В случай че малчуганът упорства и не иска да се храни, то се постарайте да му придадете друг поглед на нещата. Старайте се да се храните цялото семейство заедно и да му изградите навика да прави като вас.

Важно е да го предразположите да хареса процеса на хранене и той да се превърне в откраднато време със семейството около трапезата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest