L-триптофанът е една от двадесетте вида аминокиселини - заменими и незаменими. Заменимите се синтезират в организма от други киселини, а незаменимите не могат. Организмът се снабдява с тях посредством храната всекидневно. Недостигът им води до нарушения в обмяната на веществата, затова нуждата от тях трябва да се задоволява непрекъснато.
Белтъчините, които се приемат с храната, се разграждат в тялото до аминокиселини и после кръвта ги транспортира до органите и тъканите в тялото. Заедно те участват в изграждането на хормоните, тъканите, органите, ензимите.
Аминокиселината L-триптофан се нарича така, защото е с L- форма. Тя е изходно вещество на серотонина и мелатонина, които служат за успокоение на организма и подпомагат заспиването. Бори се с депресията и повишава тонуса на тялото. Освен това контролира теглото, намалявайки апетита, и се грижи за отделянето на хормона на растежа.
В кои храни се съдържа L-триптофан
L-триптофанът е аминокиселина, която влиза в състава на много въглехидратни храни като овеса, шоколада, бананите и други. Съдържа се също в месото на пуйките, както и в риба, мляко и фъстъци и сирене, но в по-ограничени количества. Може да се приема и като хранителна добавка в чист вид. Добрата новина е, че няма нужда от ограничения в приеманите количества от аминокиселината, тя не нанася вреди на организма в по-големи дози.
Как действа L-триптофан
Приемът на L-триптофан е полезен заради нейното влияние върху серотонина, известен като хормон на щастието. Той служи като регулатор на чувства като гнева, агресията и потиснатостта, повишавайки серотонина. Препоръчва се при стресови състояния, тогава е особено ефективен.
Други приложения на киселината като хранителна добавка е при мигрена и при лечение на никотинова зависимост, тъй като има способността да намалява някои от вредните въздействия на никотина.
За добро настроение и здрав сън, за пълноценна отмора L-триптофанът е незаменим помощник на организма, който:
- Укрепва имунната система;
- Подпомага нервната система и кръвообращението;
- Произвежда солната киселина, нужна за храносмилането.
Липсата на L-триптофан и магнезий водят до спазми на коронарните артерии, затова аминокиселината е важна за работата на сърцето.
Организмът има способността да регулира количеството на L-триптофан, който се преобразува до серотонин, въз основа на нуждите на тялото.
Вижте повече за приема на триптофан като хранителна добавка.