Коя чиния е полезна

Коя чиния е полезна

Чинията с препоръки за здравословно хранене е създадена от експерти по храните с цел да се отстранят недостатъците в концепциите за избор на храна.

Тя представлява ръководство за приготвяне на балансирани и здравословни ястия, задоволяващи всички нужди на тялото.

Разпределение в полезната чиния

Разпределение на храни в чиния

Според чинията за здравословно хранене трябва да се следват прости препоръки

- половината от съдържанието на храната за едно хранене трябва да се пада на плодовете и зеленчуците;

- останалата половина да се радели на две равни части - по ¼ за протеините и въглехидратите.

Дъга в чинията

Полезната чиния трябва да отговаря и на още един принцип, наречен дъга в чинията. Той е съвсем прост - в менюто всекидневно трябва да присъстват плодове и зеленчуци с всички цветове на дъгата.

Така тялото ще получи витамините, минералите и антиоксидантите, от които се нуждае, и ще запази здравето на организма от всички опасности, дебнещи от неподходящата храна.

Червени храни

Цветна чиния

Цветният списък се оглавява от червения цвят. Плодовете и зеленчуците в червено съдържат ликопен. Той предпазва от рак и сърдечни заболявания. Елаговата киселина, кверцетинът и хесперидинът имат антиоксидатно, противовъзпалително и антиканцерогенно действие. Изборът е богат - червено цвекло, череши, боровинки, нар, ягоди, домати, диня и други.

Оранжеви храни

Оранжевият цвят дава високи дози витамин С на организма и има имуностимулиращо действие. Бета каротенът, цеаксантинът са важни за здравето на очите и сърцето. Затова морковите, тиквата, кайсиите, портокалите, мандарините, сладките картофи трябва да бъдат предвидени в чинията.

Жълти храни

Храните с жълт цвят са богати на витамин С, каротеноиди, калий и биофлавоноиди. Те поддържат храносмилателната система, очите, сърцето, балансират алкално- киселинния баланс. Това са бананите, лимоните, царевицата, ябълките, ананасът, жълтите картофи и много други.

Зелени храни

Коя чиния е полезна

Зелените плодове и зеленчуци са най-силно заредени с антиоксиданти, витамини и минерали, с което детоксикират тялото, освобождават го от тежките метали, премахват анемията, неутрализират бактериите. Броколите, целината, спанакът, чушките, зеленият лук и всички зелении имат своето запазено място в чинията.

Сини и лилави храни

Флавоноидите са най-силният коз на тези храни. Те се борят със свободните радикали, увреждащи организма, подпомагат действието на витамин С, а ресвератролът в тях се грижи за подмладяването на организма и регулирането на теглото. Боровинките, сливите, патладжанът, касисът и още много други възможности за сини храни може да намерят място в полезната чиния.

Бели храни

Коя чиния е полезна

Бета глюканите в белите храни засилват имунитета, унищожават бактериите и вирусите, регулират кръвната захар и инсулина. Карфиолът, гъбите, джинджифилът, бялата ряпа са само част от възможните храни от тази група.

Включването на храни с всички цветове на дъгата и правилното им разпределение по големина на порциите прави чинията полезна и здравословна. Такава храна засища, предпазва и лекува тялото.

Вижте още:

- Лечебните свойства на цветовете;

- Преборете депресията с ярки цветове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest