Разделното хранене като концепция почива на комбинацията от различни хранителни групи. Храните се съчетават добре или не и това определя дали дадени храни са подходящи за консумация заедно при разделното хранене, или трябва да се избягват.
Добри комбинации храни
Добрата комбинация между различните видове храни определя успеха на тази хранителна концепция. Ето кои храни са подходящи за комбиниране.
- Съчетание на мазнини и с белтъчини - това е естествена природна комбинация, тъй като в повечето продукти с белтъчини се съдържат и мазнини;
- Скорбяла и мазнини - пример е хляб с масло или задушен ориз и чипс;
- Мазнини и киселини - тази комбинация е добра, защото киселината е това, което разгражда мазнината;
- Захари и киселини;
- Комбинация на различни видове скорбяла - хляб от различни брашна;
- Ако в един ден се приемат от всички групи храни между храненията има интервал от 2-3 часа;
- При спазването на тези правила всички вещества в храната се усвояват, а храносмилателната и отделителната система работят нормално. Всички системи са в равновесие и човек се чувства добре;
- Зеленчуците са подходящи за всякакви комбинации.
Лоши комбинации на храни
Съществуват две основни лоши комбинации на храни при разделното хранене.
1. Комбиниране на месо и скорбяла в едно и също ядене. Това е така, защото за разграждането на протеините е необходима кисела среда, а въглехидратите се нуждаят от алкална среда. А киселите и алкалните храни се неутрализират взаимно, което довежда до недостатъчно добро разграждане на храната и лошо усвояване на полезните хранителни вещества;
2. Съчетание на два различни вида животински протеини в едно и също ястие, например месо с мляко или яйцата. Трябва да се знае, че може да се съчетават два вида месо, но с млякото, сиренето и яйцата не бива да се приема никакво месо;
Плодовете - невъзможна комбинация в разделното хранене
Плодовете са храна, която се смила много бързо и бързо слиза в дванадесетопръстника за разграждане. В случай че бързото им преминаване през стомаха бъде забавено от някаква друга храна, те остават в стомаха. Получава се ферментация на плодовете, а това води до отделянето на киселини и образуване на газове.
Плодовете съдържат белтъчини, витамини и минерали, но за да се възползва тялото от тези вещества, е важно да се приемат няколко часа преди или след ядене.
Вижте още PH на храните.