Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Правилно комбиниране на храни за отслабване

Правилно комбиниране на храни за отслабване

комбиниране на храни за отслабване

Под понятието правилно комбиниране на храни се разбира, че консумацията на определени храни заедно, може да доведе до отслабване и оттам да подобряване на здравето.

Тази практика е често използвана в хранителните диети в световен мащаб. Аюрведа следва строги правила при свързването на храните в тандем. Някои от вариантите предлагат по-гъвкав подход и са лесни за следване.

Привържениците на тази концепция смятат, че специфичните хранителни вещества, които се съдържат в различните храни, имат способността да се допълват взаимно. Така се улеснява храносмилането и се губят лесно килограми, тъй като преяждането става невъзможно.

Предложенията на тази практика са различни. Според някои препоръки не бива да се комбинират протеини и въглехидрати, според други някои плодове трябва да се ядат само на гладно или да не се пие вода по време на хранене.

Други практики пък делят храните на протеини от животински произход, нишесте, ядки и други и се препоръчва придържане само към един тип храна.

Доколко това помага за отслабване?

Съчетаване на храни с протеини и здравословни мазнини с такива с високо съдържание на въглехидрати води до стабилни нива на кръвната захар и скокове на захарта се изключват, а ниските нива на захар водят до усещане на глад.

храни за отслабване

Комбинирането на протеини, мазнини и въглехидрати по правилен начин подпомага консумацията на по-малко калории, а това означава контрол на теглото. Високопротеиновите диети водят до загуба на тегло и променят хормоните, участващи в чувствата на глад и ситост.

Спазването на добре оформена диета подпомага тялото и в здравословен план, влияейки благоприятно на сърцето и предпазва от хронични заболявания.

Кои комбинации на храни могат да се определят като правилни?

Комбинирането на протеини, фибри и полезни мазнини дава много вкусни възможности, които задоволяват различни предпочитания.

- пълнозърнест хляб с яйце и авокадо;

- печена сьомга с кафяв ориз и броколи;

- омлет със сирене и зеленчуци, в добавка с плодове или мъфини;

- сандвич с пуешко, домати и спанак;

- овесени ядки със соево мляко, орехи и горски плодове;

- плодове с кисело мляко;

- пълнозърнест хляб с крема сирене и бъркани яйца;

- сирене фета, пилешко месо и зеленчуци.

Смесването на подобни продукти дава много възможности за кулинарни изкушения, с акцент баланса на теглото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest