Видове косопад

Видове косопад

Загубата на коса, наричана още алопеция, е нарушение, причинено от прекъсване на цикъла на производство на косми в тялото. Косопадът може да се появи навсякъде по тялото, но най-често засяга скалпа. Средно скалпът има 100 000 косъма, които преминават през периоди на растеж, почивка, падане и регенериране.

Цикъл на растеж на косата

Цикълът на растеж на косата се състои от три фази – анагенна, катагенна и телогенна. По време на анагенната фаза косата расте активно. Може да продължи с години. По време на катагенната фаза косата спира да расте и се отделя от своя фоликул, който е структурата под кожата, която държи косъма на място. Продължава около 10 дни. По време на телогенната фаза фоликулът почива два или три месеца и след това косата пада. Следващата, анагенна, фаза започва, когато нов косъм расте в същия фоликул. Повечето хора губят от 50 до 100 косъма на ден като част от този естествен цикъл.

Ако този цикъл е нарушен или ако косменият фоликул е повреден, косата може да започне да пада по-бързо, отколкото се регенерира, което води до симптоми като отдръпване на линията на косата, плешиви на петна или цялостно изтъняване.

Загубата на коса може да бъде свързана с генетиката на човек, въпреки че много медицински и поведенчески състояния могат да прекъснат цикъла на растеж и да причинят загуба на коса. Ето и най-честите видове косопад:

Андрогенна алопеция

Андрогенетичната алопеция е най-често срещаният тип косопад, засягащ повече от 50 милиона мъже и 30 милиона жени. Обикновено известна като мъжки тип косопад или женски тип косопад, андрогенната алопеция е наследствена, но може да се управлява с лекарства или операция.

Мъжки тип косопад

При мъжете загубата на коса може да започне по всяко време след пубертета и да прогресира в течение на години или десетилетия. Започва над слепоочията и продължава около периметъра и горната част на главата, като често оставя пръстен от коса по долната част на скалпа. Много мъже с косопад по мъжки тип в крайна сметка оплешивяват.

Косопад по женски тип

Косопад

При жените косата бавно изтънява и оредява по целия скалп, но линията на косата обикновено не намалява. Много жени страдат от този тип косопад като естествена част от стареенето, въпреки че косопадът може да започне по всяко време след пубертета. Косопадът при жените може да доведе до драстично изтъняване на косата, но много рядко води до оплешивяване.

Телогенен ефлувиум

Телогенният ефлувиум е вид загуба на коса, който възниква, когато голям брой фоликули на скалпа навлязат във фазата на покой от цикъла на растеж на косата, но следващата фаза на растеж не започва. Това води до падане на косата по целия скалп без нов растеж на косата.

Телогенният ефлувиум обикновено не води до пълна плешивост, въпреки че може да загубите 300 до 500 косъма на ден и косата може да изглежда тънка, особено на темето и слепоочията.

Медицинско събитие или състояние като дисбаланс на щитовидната жлеза, раждане, операция или треска обикновено предизвиква този тип косопад. Телогенният ефлувиум може да възникне и в резултат на дефицит на витамини или минерали - дефицитът на желязо е често срещана причина за косопад при жените, или употребата на определени лекарства като изотретиноин, предписан за акне, или варфарин, разредител на кръвта. Започването или спирането на орални контрацептиви също може да причини този тип косопад.

Телогенният ефлувиум обикновено започва три месеца след медицинско събитие. Ако задействащото събитие е временно, например ако се възстановите от заболяване или спрете да приемате лекарството, причиняващо косопада, косата ви може да порасне отново след шест месеца. Телогенният ефлувиум се счита за хроничен, ако загубата на коса продължава повече от шест месеца.

По причини, които не са ясни на лекарите, този тип косопад може да продължи с години при някои хора.

Анагенен ефлувиум

Анагенният ефлувиум е бърза загуба на коса в резултат на медицинско лечение, като химиотерапия. Тези мощни и бързодействащи лекарства убиват раковите клетки, но могат също така да спрат производството на космени фоликули в скалпа и други части на тялото. След края на химиотерапията косата обикновено расте отново сама. Дерматолозите могат да предложат лекарства за по-бърз растеж на косата.

Алопеция ареата

Алопеция ареата е автоимунно състояние, което означава, че имунната система на тялото атакува здрави тъкани, включително космените фоликули. Това води до падане на косата и предотвратява растежа на нова коса.

Това състояние може да засегне възрастни и деца, а косопадът може да започне внезапно и без предупреждение. Косата от скалпа обикновено пада на малки петна и не е болезнено. Космите в други части на тялото, включително веждите и миглите, също може да падат. С течение на времето това заболяване може да доведе до тотална алопеция или пълна загуба на коса.

Дерматолозите лекуват алопеция ареата с лекарства, които могат да помогнат за възстановяването на косата.

Трихофития

Косопад при децата

Трихофитията е гъбична инфекция на скалпа, която е често срещана причина за косопад при деца. Това състояние кара косата да пада на петна, понякога кръгли, което води до плешиви петна, които могат да станат по-големи с течение на времето.

Засегнатите области често изглеждат червени или люспести, а скалпът може да сърби. Рани или мехури, които отделят гной, също могат да се развият по скалпа. Дете със заболяването може да има подути жлези в задната част на врата или субфебрилна температура в резултат на това, че имунната система се бори с инфекцията.

Дерматолозите могат да предпишат противогъбично лекарство, приемано през устата, за да елиминират гъбичките. Ако състоянието се диагностицира и лекува навреме, повечето деца имат пълно възстановяване на косата.

Цикатрициална алопеция

Цикатрициалната алопеция е рядък вид косопад, при който възпаление разрушава космените фоликули и причинява образуването на белези на тяхно място. След като се образува белег, косата не пораства отново.

Загубата на коса може да започне толкова бавно, че симптомите да не се забелязват, или може да започне да пада наведнъж. Други симптоми включват силен сърбеж, подуване и червени или бели лезии по скалпа, които могат да наподобяват обрив. Този тип косопад може да се появи на всяка възраст и засяга мъже и жени.

Лечението зависи от вида на цикатрициалната алопеция, която причинява вашите симптоми.

- Лихен планопиларис

Лихен планопиларис възниква, когато често срещано кожно заболяване, наречено лихен планус, засяга скалпа. Лихен планопиларис може да причини сух, люспест обрив по кожата, който кара косата на скалпа да пада на кичури. Скалпът може също да стане червен, раздразнен и покрит с малки бели или червени сърбящи, болезнени или парещи подутини.

Лихен планопиларис не е често срещан и засяга повече жени, отколкото мъже.

- Дискоиден лупус еритематозус

Дискоидният лупус еритематозус е вид кожен лупус, автоимунно заболяване, което засяга кожата. Може да доведе до възпалени рани и белези по ушите, лицето и скалпа. Загубата на коса е един от симптомите на заболяването. Когато върху скалпа се образува белег, косата вече не може да расте в тази област.

- Декалванов фоликулит

Загубата на коса, причинена от това възпалително заболяване, водещо до разрушаване на космените фоликули, често е придружена от зачервяване, подуване и лезии по скалпа, които могат да сърбят или да съдържат гной, известни като пустули. Този тип косопад не е обратим, но дерматолозите могат да предложат лекарства за контролиране на симптомите и в някои случаи да спрат прогресирането на косопада.

Централна центробежна цикатрициална алопеция

Типове косопад

Централна центробежна цикатрициална алопеция може да възникне в резултат на продукти за коса или стилизиращи техники, които увреждат космените фоликули. Използването на средства за отпускане на коса, сешоари, преси за коса и удължаване на косата, както и къдренето, може да са причини за централна центробежна цикатрициална алопеция.

Честото нанасяне на масла, гелове или помади също може да причини това състояние, което може да е обратимо, ако спрете да използвате тези продукти за коса или техники за оформяне.

Аномалии на косъма

Няколко вида аномалии на косъма могат да доведат до загуба на коса. Те карат кичурите коса да изтъняват и отслабват, което ги прави податливи на накъсване. Загубата на коса не се случва във фоликула, а в резултат на счупване някъде по дължината на ствола на косъма, което е видимата част на кичура коса. Това може да доведе до цялостно изтъняване, както и до много малки, чупливи косми.

Правенето на прости промени в начина, по който оформяте и третирате косата си, може да обърне някои аномалии на косъма. Други състояния може да изискват медицинска намеса.

Видовете аномалии на косъма включват:

Разхлабен анагенен синдром

Синдромът на отпуснатия анаген, който най-често се проявява при малки деца, възниква, когато косата, която не е здраво вкоренена във фоликула, може лесно да бъде издърпана. През повечето време косата пада, след като е достигнала произволна максимална дължина. Децата със синдром на рехавия анаген често не могат да имат коси отвъд относително къса дължина. Състоянието засяга по-често момичета с руса или кестенява коса.

При хора, които имат синдром на отпуснат анаген, косата може да пада лесно дори когато расте. Например, загубата на коса може да се ускори за една нощ поради триенето на възглавницата. Причината за синдрома на отпуснатия анаген е неизвестна, въпреки че може да е свързана с нарушение в цикъла на растеж на косата, което пречи на косата да остане във фоликула.

Има няколко надеждни лечения, но състоянието има тенденция да се подобрява значително с пубертета и някои лекарства могат да доведат до по-здрава и плътна коса.

Трихотиломания

Хората с трихотиломания скубят косата си и им е трудно да спрат. Това води до загуба на косми по скалпа или другаде по тялото. Окосмяването често се връща, ако поведението бъде спряно, но загубата може да бъде постоянна, ако дърпането продължи много години.

Най-доброто лечение за това състояние може да бъде психотерапията, която може да включва разговор с консултант относно причините за стреса и защо изпитвате желание да скубете косата си.

Тракционна алопеция

Някои прически, включително стегнати опашки и плитки, издърпват косата от скалпа с такава сила, че кичурите коса се повреждат и падат. Освен ако не се промени прическата, може да доведе до изтъняване на косата или плешиви петна.

Хипотрихоза

Хипотрихозата е рядко генетично заболяване, при което растат много малко косми по скалпа и тялото. Бебетата, родени с това състояние, може да имат типичен растеж на косата в началото. Косата им обаче пада няколко месеца по-късно и се заменя с рядка коса.

Много хора с хипотрихоза са плешиви до 25-годишна възраст. Има малко възможности за лечение на това състояние, но някои лекарства могат да помогнат за удебеляване или възстановяване на косата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest