Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как да си направим телешко със спанак

Как да си направим телешко със спанак

Как да си направим телешко със спанак
Снимка: Таня Левенова
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.

Пролетта е един прекрасен сезон, през който природата се пробужда за нов живот. Появяват се първите стръкчета зелена трева, пролетните цветя показват главичките си, дърветата разцъфват, а птичките започват да се завръщат от топлите страни, огласявайки с красивите си песни всичко около нас. Истинска идилия.

Пролетта обаче е и сезонът, в който организма ни започва да се чувства все по-изнемощял. Липсата на достатъчно витамини през зимата и най-вече на желязо, оказват своята роля.

Както казват хората, всеки проблем има и своето решение. Вместо да започнете да се тъпчете със синтетични медикаменти или хранителни добавки, то помислете над менюто си. Защото има храни, които са много богати на желязо, а комбинирането им представлява истински еликсир, от който тялото ви да черпи сили.

Сред храните, които са особено богати на желязо, са телешкото и спанакът, които могат да се комбинират по най-разнообразен начин. В следващите редове ще ви дадем идеи как можете да приготвите вкусно телешко месо със спанак.

Супа от телешко месо със спанак

Спанак

Телешкото месо изисква доста време за готвене и за целта е добре да го сварите в тенджера под налягане, като към водата, в която го варите може да добавите сол, целина, черен пипер и дръжки от магданоз. Когато месото е готово, го извадете и премахнете ципите му. Възможно е да сте направили това и предварително, но премахването им става по-лесно когато то вече е сварено. Върнете го в бульона, в който сте го сварили (предварително сте го отцедили) и добавете към супата морков, лук и няколко картофа. Когато зеленчуците са готови, добавете и предварително измит и нарязан на лентички спанак. Само след няколко минути той ще е готов за консумация, а вие ще разполагате с вкусна и питателна спаначена супа.

Яхния от телешко месо и картофи

Tелешко със спанак

Измийте телешкото месо, подсушете го и го нарежете на ивички. Задушете го в масло, след което го оставете да къкри на бавен огън заедно с малко вода. Подправете го по ваш вкус. Когато месото е почти готово, добавете към него нарязан на ивици лук, нарязан на кръгчета морков и няколко нарязани на кубчета картофи. Сгъстете соса с домати, в които сте разтворили малко брашно и накрая на готвенето добавете и спанака. Колкото по-малко време готвите спанака, толкова повече витамини и желязо ще съдържа той и вашата порция телешко със спанак.

Задушен телешки език с гарнитура от спаначени кюфтета

Телешкият език се измива добре и се оставя да поври в тенджера под налягане заедно с подправки по ваш избор. Отделно обелете няколко картофа, сварете ги и ги намачкайте с вилица. Към тях добавете натрошено сирене, яйца и ситно нарязан спанак. Оформете кюфтенца, които да оваляте в брашно, поръсите със зехтин и изпечете във фурната. Когато телешкият език е готов и сте премахнали ципата му, го нарежете на филийки, задушете в масло и поръсете с червен пипер, а за гарнитура поднесете към него спаначените кюфтенца. Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest