Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да се храним при диария

Как да се храним при диария

Как да се храним при диария

Всеки човек е страдал поне веднъж в живота си от диария, независимо дали лека или не. На практика няма как да се предпазите от нея. При остра диария е задължително незабавно да започнете прием на медикаменти срещу диария, но да се подложите и на строг хранителен режим.

Би било невъзможно медикаментите да се справят с неразположението ви, ако продължавате да консумирате храни и напитки, които са противопоказни за състоянието ви. Изкарването на целия ден в тоалетната ви е в кърпа вързано, както се казва.

Как да се храним при диария? Кои храни биха ни помогнали и кои би трябвало да са забранени за нас?

Ще започнем отзад-напред и първо ще ви покажем какво в никакъв случай не трябва да консумирате. Трябва да сте наясно със забранените храни разстройство. Изключете поне за няколко дни от менюто си всичко мазно и тлъсто, пържено и панирано, газирани напитки, кафе, алкохол, суровите плодове и зеленчуци (с няколко изключения), яйца, прясно мляко и всичко, което би могло да доведе до дехидратация на организма. Е, какво остана тогава, бихте се запитали.

Ето най-подходящите храни, които да консумирате при диария. Включвайте ги в ежедневното си меню в продължение на ден-два дори и след като отминат симптомите на диарията, а след това преминете в режим на захранване.

Оризът е полезен при диария

Оризът, както и оризовата вода бързо ще ви помогнат да се отървете от диарията. Не пържете ориза в никакъв случай, а само го сварете без да добавяте никаква мазнина. Много полезна в случай на диария е и самата вода, в която се е варил ориза, така че добавете повече. След сваряването на ориза, го отцедете и изпийте оризовата вода. Не е най-вкусното нещо на света, но пък и това не е най-важното нещо в настоящия момент.

Препечена филийка със сирене помага при диария

Препечени филийки при диариа

Универсален трик за овладяване на диарията, но не забравяйте че сиренето трябва да е обезмаслено и обезсолено. Маслото е забранено!

Картофите са ценни при диария

Не си и помисляйте за любимите ви пържени картофи. До тях ще стигнете след като е изминала поне една седмица от отшумяване на симптомите на диария. Можете обаче да сварите картофи или да ги изпечете на фурна, но без да добавяте мазнина. За разнообразие си пригответе картофено пюре, към което сте добавили и морков. Не добавяйте масло и прясно мляко. Само намачкайте с решетъчна лъжица и добавете малко сол за вкус.

Банани, печени ябълки и дюли

Бананите можете да консумирате по всяко време на деня в суров вид, но ябълките задължително трябва да бъдат изпечени на фурна. Дюлите можете да изпечете или сварите. Възможно е дори да ги консумирате под формата на компот, пелте или сладко. Без да прекалявате обаче, защото последните варианти съдържат в себе си много захар.

Солетите са подходяща храна при диария

Солети при диария

Обикновените солети са чудесна междинна закуска, особено предвид факта, че менюто ви е доста ограничено по време на диария. Избирайте само солети, които не съдържат в себе си прекалено много сол, защото тя ще доведе до дехидратация на вече и без това обезводнилия ви се организъм. Пикантните подправки, които се добавят към някои солети също могат да ви навредят.

Докато спазвате този начин на хранене е много важно да приемате много вода, както и някои чайове и билкови отвари, които се препоръчват при хранене по време на диария. Такива са чайовете от листа от малина и къпина, от плодовете на дрян, трева от шапиче, мащерка, шипка и др. Желаем ви успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest