Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Раничка на шийката на матката (Ектопия)

Раничка на шийката на матката (Ектопия)

Раничка на шийката на матката (Ектопия)

Раничка на маточната шийка е по-старо понятие на цервикалната ектопия, но е добило гражданственост и се използва по-често от медицинското понятие. И двете представляват наименование на едно и също медицинско състояние, което представлява често срещано явление при 17 до 50 % от жените в млада възраст.

Макар че обикновено не е животозастрашаващо, това състояние трябва да се разпознава, защото е твърде разпространено, а в някои от случаите има опасност от странични рецидиви във връзка с други промени в половата система на жената.

Ето какво представлява това често срещано медицинско състояние.

Какво е цервикалната ектопия

Под раничка на маточната шийка се разбира проблем, при който клетки от цервикалния канал се срещат извън повърхността му. Това е доброкачествено състояние, което изисква проследяване и при нужда назначаване на лечение.

Промени при наличие на цервикална ектопия

Женските полови органи, разположени в тялото на жената са: влагалище, маточна шийка, маточни тръби и яйчници. Клетките, които покриват канала на маточната шийка са червеникави на цвят, а повърхността им е неравна и зърнеста.

Тъканта по външната част е епителна, бледорозова и се различава от този на маточната шийка. Повърхността на тези места е гладка и това помага да се открият състояния, които са нетипични при обикновен рутинен преглед.

Двата вида клетки се срещат на границата между вътрешната и външната част на маточната шийка. Когато жлезистите червеникави клетки покрият бледорозовите, се получава така наречената раничка, или ектопия.

Причини за поява на раничка на маточната шийка

Ектопия

Като най-честа причина за появата на ектопия се сочат хормонални промени, настъпващи в тялото на жената. Те може да бъдат предизвикани от приема на орални контрацептиви. Получават се високи нива на естроген и те стават причина за поява на такива ранички.

Друга причина са възрастови изменения и събития като пубертет, бременност, които причиняват дисбаланс на хормоните. Причина може да стане дори фазата на овулация при менструалния цикъл. Поради това състоянието се среща в млада възраст и много рядко в следменструалния цикъл.

Симптоми при раничка на маточната шийка

Най-често ектопията не предизвиква никаква симптоматика и не се наблюдават оплаквания. Самите клетки може да кървят повече и да предизвикват отделяне на повече секрети.

Лекото кървене при наличие на ектопия се наблюдава при определени ситуации като:

- Полов акт - поради механично дразнение

- След изследване, при което се взима материал от клетките

- Между редовните менструални цикли

- След прекомерни натоварвания и спорт

Кървенето може да бъде придружено и от лека болка дори в цялата тазова област. Отделянето на повече секрети може да бъде свързано с вагинална инфекция, която трябва да се лекува преди ектопията. Тъй като симптомите са типични за много други заболявания, необходимо е посещение при лекар специалист, който да определи проблема.

Диагностика на раничка на маточната шийка

Обикновено първоначалната диагностика се прави с рутинен гинекологичен преглед. При този преглед се взима материал за цитонамаска.

Колпоскопията изследва внимателно външните полови органи, влагалището и шийката на матката, като се увеличава с лупа от 4 до 40 пъти наблюдаваното място, за да се видят добре всички неравности и по-червеният цвят.

Тъй като това е често наблюдавано състояние, важно е да се изключи наличие на други видове клетки, освен очакваните и променената тъкан.

Резултатът от цитонамаската чрез таблицата на класификация определя доколко рискови са наблюдаваните клетки. Ако се налага, се взима и материал за биопсия.

Състояния, при които най-често се наблюдават ранички на шийката на матката

Бременност с раничка на шийката на матката

Раничка на шийката на матката

Това състояние се наблюдава често при бременност. Сред хормоналните промени най-важно е повишаването на нивата на естрогена. Това често води до развитие на симптоми, включително кървене. Тъй като невинаги кървенето е от ектопия при бременност, налага се да се проследи причината. Ако такова състояние се появи по време на бременност, то не се лекува. Най-често преминава само от 3 до 6 месеца след раждането, когато нивата на естрогена се нормализират.

Ако обаче ектопията е налична, може да има проблем със забременяването. Променените клетки затрудняват движението на сперматозоидите и оттам се появява трудност при забременяване.

Инфекции

Инфектиране с патогени като гъбички или бактерии водят до развитие на инфекции във влагалището и това може да стане причина за ектопия. Тези така наречени ранички са входната врата за подобни бактерии правят и евентуална бременност рискова.

Ако патогените стигнат до околоплодната течност, могат да предизвикат проблеми в развитието на плода или дори преждевременно раждане.

Злокачествени заболявания

Наличието на ектопия става причина за улесняване на инфекциите. Човешкият папилома вирус може да бъде улеснен в проникването в тялото на жената и оттам опасността от злокачествено заболяване. Поради това по-големите ранички е добре да се премахнат навреме.

Нуждата от лечение на ранички на маточната шийка и прилагането му

Нуждата от лечение е различна при различни случаи. Според големината на раничката, наличието или не на симптоматика, планиране на бременност и наличие на други забоялвания, се предприема лечение.

Леките случаи не се нуждаят от лечение и се препоръчва само редовно посещение при лекар специалист за наблюдение.

Ако оралните контрацептиви са причината, обикновено се спират.

Самото лечение може да бъде:

- Коагиулация - изгаряне на клетките от външната страна на шийката на матката. Процедурата се извършва амбулаторно за 5-10 минути с обща упойка;

- Криотерапията е замразяване на променените клетки, но без прилагане на упойка, което също трае около 10 минути;

- Третиране със сребърен нитрат за премахване на увредените клетки.

Повечето от случаите на това състояние не причиняват дискомфот, не създават и проблеми в последствие, но редовното проследяване е препоръчително.

С какво може да се обърка раничката на маточната шийка

Това състояние прилича на други, с които може да бъде сбъркано. Това са механични увреждания на шийката на матката, медикаментозно увреждане или физическо, предизвикващи лезии, които са различни от ектопията. Тази разлика се разбира при колпоскопия.

Предпазване от ранички на маточната шийка

Основната превенция от рак на маточната шийка, която превенция важи и за ектопията, е редовното проследяване на гинекологичното здраве, защото този вид рак, открит в начален стадий е напълно лечим.

Нов аспект в превенцията е ваксината срещу полови предавани болести, както и отговорността към личното здраве, което налага най-малко веднъж годишно профилактични прегледи при специалист, а при съмнения за болести, свързани с половите органи, и по-честа профилактика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest