ezine.bg»Статии»Здраве»Пийте червено вино за здрави зъби

Пийте червено вино за здрави зъби

Пийте червено вино за здрави зъби
Регулируем колан за изправяне на стойката
Препоръчано за теб:
Регулируем колан за изправяне на стойката
34.00 лв.
Виж ››

Ако имате навика всекидневно да пиете по чаша червено вино, то не се притеснявайте за здравето на зъбите си. Всекидневната консумация на гроздовата напитка предпазва зъбите от кариес.

В това са убедени учени от университета в Павия, Италия. Виното влияе добре на зъбите заради химикалите, който съдържа - полифеноли и флавоноиди. Те блокират действието на бактериите, които са виновни за образуването на кухините по зъбния емайл.

Учените изследвали бактериите, потапяйки ги в чаша червено вино. В контакт с напитката вредните бактерии загубват способността си да се прикрепят по зъбите.

Освен, че предпазва от кариеси, червеното вино също така влияе благотворно и на венците. Напитката прекратява разрушването на тъканта на венците, болни от париодонтит.

Съдържащите се в червеното вино вещества способстват за предотвратяване и лекуване на заболяването парадонтоза. Парадонтозата поразява венците и опорните тъкани, което пък от своя страна води до загуба на зъби.

Венците много често са проблемни, без хората въобще да подозират за това. Според статистиката от парадонтоза страдат почти 15% от хората на възраст 21-50 години и 65% от хората над 50 години.

Но благодарение на високото съдържание на полифеноли в червеното вино ще ограничите образуването на свободни радикали. И по този начин ще преустановите разрушаването на тъканта на венците.

Според германско изследване, белите вина като Шардоне и Пино Гриджио, изтъняват емайла по-бързо и увреждат повече зъбите от червените като Мерло и Бордо.

С което учените се опитват да ни подскажат, че продължителната консумация на бяло вино разрушава защитния слой на зъбите, вследствие на което те стават по-чувствителни към топло и студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest