Чаят от лапачо, известен още като „божественото дърво“ или „табебуя“, произхожда от кората на южноамериканското дърво Tabebuia avellanedae.
Това природно средство е известно с мощните си лечебни свойства и се използва от векове от местните племена в Южна Америка. Днес лапачото придобива все по-голяма популярност като природен лек за множество здравословни проблеми, включително и борбата с кандида – чест и често упорит гъбичен проблем.
Какво представлява кандидата
Кандидата е вид дрождоподобна гъбичка, която естествено присъства в човешкия организъм. Обикновено тя не причинява проблеми, но при определени условия – като отслабена имунна система, продължителен прием на антибиотици или неправилно хранене – тази гъбичка може да се размножи прекомерно и да доведе до състояние, известно като кандидоза. Симптомите на кандидоза могат да варират от стомашно-чревен дискомфорт и кожни обриви до хронична умора и възпаление.
Как лапачото помага при кандида
Чаят от лапачо е известен със своите противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства. Основната активна съставка в лапачото е лапахол – мощен природен компонент, който спира растежа на гъбичките, включително и на кандида. Той атакува клетъчната мембрана на гъбичките, възпрепятствайки тяхното размножаване и способства за изчистването на организма.
Също така лапачото съдържа антиоксиданти, които подпомагат възстановяването на организма, като укрепват имунната система и подпомагат процесите на детоксикация. Това го прави особено ефективни при хора, които страдат от хронична кандидоза или други инфекции, свързани с гъбички.
Ползи за имунната система
Освен че се справя директно с кандида, лапачото има и общоукрепващ ефект върху имунната система. То стимулира производството на макрофаги – клетки, които защитават организма от инфекции. Това го прави полезно не само при кандида, но и при други инфекции като настинки и грип.
Приемът на лапачо под формата на чай допринася за възстановяване на баланса в чревната микрофлора, която играе ключова роля в защитата на организма. Подобряването на състоянието на червата е съществена стъпка към успешното справяне с кандидата.
Как да приготвим чай от лапачо
Приготвянето на чай от лапачо е лесно, но изисква внимание, за да се извлекат максимално лечебните му свойства. Ето как можете да го направите:
Съставки:
1-2 супени лъжици кора от лапачо
500 мл вода
Инструкции:
Сложете водата и кората от лапачо в малка тенджера.
Оставете водата да заври, след което намалете котлона и оставете чаят да къкри за 10-15 минути.
Прецедете и оставете чаят да изстине леко, преди да го пиете.
Прием:
Препоръчително е да се пие 2-3 чаши дневно за най-добри резултати.
Възможни странични ефекти и предпазни мерки
Въпреки многобройните си ползи, лапачото трябва да се използва с внимание. Някои хора могат да изпитат странични ефекти като гадене или стомашно разстройство, особено ако приемат твърде големи количества. Бременните и кърмещите жени, както и хората с тежки хронични заболявания, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат употребата на лапачо.
Лапачото като част от холистичния подход
За да бъде ефективен в борбата с кандида, чаят от лапачо трябва да се комбинира с други мерки, насочени към възстановяване на организма. Това включва:
- Здравословно хранене: Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати, които подхранват гъбичките. Вместо това, наблегнете на зеленчуци, протеини и пробиотични храни;
- Поддържане на хигиена: Спазвайте добра лична хигиена, за да предотвратите разпространението на инфекцията;
- Намаляване на стреса: Хроничният стрес отслабва имунната система и улеснява развитието на кандидата.
Вижте още кои чайове ще ви тонизират и подмладят, както и кои чайове борят инсулиновата резистентност.