С настъпването на топлите месеци природата ни дарява с едно от най-изкушаващите и обичани съкровища – ягодки. Сладки, сочни и ароматни ягодите се отглеждат в градините на мнозина, защото, те не само носят удоволствие за сетивата, но и крият в себе си изненадващо мощна лечебна сила. Често ги възприемаме като деликатес за десерт, но всъщност те заслужават титлата суперхрана със сериозен потенциал за подобряване на здравето и тонуса.
Ето 10 ползи от ягодите, за които може би не подозирате, но определено ще ви накарат да ги обичате още повече:
Подобряват здравето на сърцето
Ягодите са сред храните богати на антоцианини. Тези вещества имат доказан ефект в намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, като подпомагат нормалното кръвообращение и понижават кръвното налягане.
Помагат за стабилизиране на кръвната захар
Въпреки сладкия си вкус, ягодите имат нисък гликемичен индекс и съдържат полифеноли, които регулират метаболизма на въглехидратите. Те помагат да се избегнат резките пикове на кръвната захар, което ги прави отличен избор и за хора с преддиабетни състояния.
Засилват имунната система
Ягодите са чудесен източник на витамин C – само една чаша покрива дневната препоръчителна доза. Този витамин е незаменим за укрепване на имунитета и защита срещу инфекции, особено през преходните сезони.
Поддържат младежкия вид на кожата

Витамин C в съчетание с антиоксиданти, каквито са елаговата киселина и флавоноидите, стимулират производството на колаген. Резултатът? По-стегната, гладка и сияйна кожа, с по-малко признаци на стареене и вреди от околната среда.
Пречистват черния дроб
Съдържащите се в ягодите фитонутриенти подпомагат естествените процеси на детоксикация в черния дроб. Редовната им консумация подпомага организма в освобождаването от натрупани токсини и вредни вещества.
Помагат при възпалителни процеси
Антиоксидантите в ягодите имат противовъзпалително действие и могат да бъдат от полза при хронични възпаления, болки в ставите и автоимунни състояния. Те също така спомагат за по-бързо възстановяване след физическо натоварване.
Поддържат здрава храносмилателна система
Ягодите са полезни, защото съдържат фибри, които подобряват чревната перисталтика, регулират изхожданията и поддържат здравословна чревна флора. Те са отличен естествен съюзник срещу подуване и запек.
Стимулират мозъчната дейност

Редовната консумация на ягоди е свързана с подобрена памет и когнитивна функция. Флавоноидите в тях насърчават комуникацията между мозъчните клетки и могат да забавят възрастовия когнитивен спад.
Подобряват зрението
Антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които се срещат в ягодите, предпазват очите от оксидативен стрес и намаляват риска от дегенерация на макулата и катаракта.
Могат да подпомогнат отслабването
Ягодите са нискокалорични, но засищащи плодове. Комбинацията от фибри, витамини и нисък гликемичен индекс ги прави подходяща част от всеки режим за контрол на теглото. Неслучайно диетите с ягоди са толкова популярни. Освен това, сладкият им вкус може да помогне да намалите желанието за нездравословни десерти.
Как да се възползваме най-добре от техните ползи? Най-полезните ягоди са пресните, особено когато са отглеждани без пестициди. Могат да се добавят към закуски с кисело мляко, смутита, салати или да се консумират просто така – като натурално изкушение.
Ако искате да се възползвате и от кулинарните им свойства, то непременно пригответе диетично сладко от ягоди, нежен крем с маскарпоне и ягодки и пухкави мъфинчета с ягоди.