Палмитиновата киселина е естествен продукт на синтеза на мастни киселини. Това е най-разпространената мастна киселина в природата, в естествената си форма е част от глицеридите на повечето животински мазнини и растителни масла.
По време на дългия период на формиране на човешкото тяло в процеса на еволюция съдържанието на палмитинова киселина в растителната и животинската храна не надвишава 15% от общото количество на всички мастни киселини. Приемът на голямо количество палмитинова киселина с храната не е бил възможен, следователно на етапите на филогенията организмите не са образували антипалмитинова защита.
В контекста на съвременното хранене, технологията за бързо приготвяне на храна, количеството палмитинова киселина започна да надвишава 50% от всички мастни киселини.
Високият прием на наситени мастни киселини е основен рисков фактор за диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и други заболявания.
Тялото ни трудно обработва и елиминира такъв вид продукт, което означава, че той ще се натрупва в тялото, което води до заместване на нормалните клетки на цели органи с мастни - черен дроб, скелетни мускули, панкреас, тимус.
В организма на хората, които консумират много наситени мастни киселини (главно палмитинова) с храната, вещества, наречени керамиди, се натрупват като страничен продукт от метаболизма на тези киселини и могат да причинят не само клетъчна смърт, но и да провокират появата на сериозни заболявания, водещи до разрушаване на нервните тъкани, като напр. болест на Алцхаймер.
Съдържанието на палмитинова киселина в продуктите
Тегловни проценти от всички мазнини на този продукт:
палмово масло - 39-47%
свинска мазнина - 27-30%
конска мазнина - 24-31%
телешка мазнина - 24-29%
овнешка мазнина - 23-30%
какао (боб) - 23-25%
млечна мазнина - 20-36 *%
птичи мазнини - 20-26%
мазнина от треска (мускули) - 18-33%
прасковено масло - 15-16%
Палмитиновата киселина се съдържа в различни кремове, препарати, твърди сапуни и козметични и дерматотропни продукти за защита на кожата.