ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Залежаването след инфаркт не е полезно

Залежаването след инфаркт не е полезно

Залежаването след инфаркт не е полезно
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Залежаването и застоялият начин на живот след прекаран инфаркт не са полезни. Известно време след него трябва да започнете с леки тренировки, с които да подобрите работата на сърцето.

Специалистите съветват, че колкото по-рано започнат тези упражнения, толкова по-добре. Също така те съветват пациентите да не се залежават дълго и да започнат леки физически натоварвания само седмица след прекарания сърдечен инцидент.

"Отдавна е доказано, че физическите упражнения благоприятно действат върху сърдечната функция. Сега е важно да се развенчае митът, че сърцето се нуждае от продължителен отдих след инфаркт", казва канадският кардиоспециалист Марк Хейковски.

Пациентите, които пристъпват към леки тренировки седмица след прекарания инфаркт, постигат най-добри резултати в преодоляване на последствията от него.

А след седем дни, прекарани в излишно лежане и без движение, хората се нуждаят от цял месец физически упражнения, за да стигнат до същия успех.

През 70-те години на миналия век лекарите не препоръчвала въобще движение след инфаркт в продължение на цели три месеца. Съвременните лекари считат, че това е твърде дълъг период.

"Ние сме убедени, че няма нужда да се лежи толкова дълго. Между другото, за най-добър ефект е необходимо в продължение на половин година да се изпълняват определени упражнения. Физическото натоварване е най-доброто лекарство", обобщава друг известен кардиолекар отвъд Океана Алекс Кларк.

Преди обаче да започнете каквито и да е физически натоварвания след прекаран инфаркт, е задължително да потърсите съвет от лекуващия ви лекар.

А за да не се стига въобще до този проблем, не се преуморявайте на работното място. Тъй като хората, които работят средно по 11 или повече часа на ден, са с цели 67% по-висок риск от сърдечен удар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest