ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Полезно ли е тичането с тежести

Полезно ли е тичането с тежести

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1529
Полезно ли е тичането с тежести

Все по-често фитнес инструкторите предлагат иновативни идеи за ефикасно физическо натоварване.

Напоследък е популярна практика да се ходи или тича с гирички. Тежестите се прилагат дори и в тае-бо.

Мотивите за този вид упражнения основно са два – по-бърза загуба на тегло и по-добро оформяне на мускулатурата.

Основната идея на физическите активности с прибавени тежести е да се увеличи степента на мускулното напрежение. По този начин според някои специалисти се горят повече калории, вследствие на което отслабването става по-скоростно.

Не всички фитнес инструктори обаче са на това мнение.

Използването им ускорява интензитета на тренировките, но в същото време намалява времето, за което се провеждат, поради свръх натовареността на мускулите.

И в крайна сметка количеството на изгорени калории остава същото. При това екстра теглото, което носите, може да намали енергоразхода на организма.

Остава разбит и митът, че гиричките, използвани по време на кардио тренировките, помагат да извайвате формата на ръцете си. Това не е точно така, защото оформянето на мускулатурата изисква специални боди билдинг упражнения, които отсъстват в процеса на тичане, скачане или ходене.

Полезно ли е тичането с тежести

И все пак хората, решили да приложат този метод във фитнес тренировките си, трябва да са внимателни, тъй като неправилното държане на тежестите крие някои рискове, свързани с болезнено нараняване. Внимавайте да не претоварите китките и раменните стави.

Освен това тичането с гирички не позволява на ръцете да се движат свободно, от което до голяма степен зависи хода и темпа на упражненията.

Някои дори са на мнение, че прекомерното им използване може да доведе до промяна в стойката и походката на трениращия.

Изкривявания на гръбначния стълб също са сред възможните последици.

Така че преценете добре кои метод да приложите. Най-важното е да се чувствате сигурни и добре. Ако заложите на метода с тежестите се опитайте да спазвате определеното за тренировки време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest