Херпес Зостер

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1539
Херпес Зостер
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Херпес Зостер е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вируса Varicella zoster virus. При първичното попадане на вируса в организма, той причинява заболяване известно като варицела (вид шарка).

След преболедуването от шарка, вирусът се загнездва в дорзалните ганглии. Не е изяснена причината за реактивиране на вируса, но се смята, че това се случва при спад на имунната система (може в следствие на силен стрес) при здрави хора, както и при някои тежки заболявания или лечение, което потиска имунитета. Именно това реактивиране на вируса и неговите симптоми представляват Херпес Зостер.

Симптоми при Херпес Зостер

Първият симптом при Херпес Зостер, който се проявява са силни болки в част от тялото, като те могат да се усещат в мускулите или самата кожа да е болезнена. Най-често това е участъкът, в който се появява характерният за заболяването обрив съпроводен със силен сърбеж.

Обривът обичайно се получава само от едната страна на тялото и засяга само област, която е прилежаща на един сетивен периферен нерв. Най-често това е област около гръдния кош, който е под формата на широка лента. В някои случаи обривът се появява на лицето, а най-опасно е ако бъде засегнат очният нерв. В този случай е важно бързо диагностициране и своевременно лечение.

След първите симптоми на кожата се забелязват червени петна. Върху тях в последствие се появяват мехури, които в началото са изпълнени с бистра течност. Образуването на мехурчетата е съпроводено от силна болка в нерва на засегнатия участък. С течение на времето те започват да се пукат, появява се коричка, която след известно време пада. Не е изключено на това място да остане белег.

От проявата на първите симптоми до появата на обрива периодът може да бъде от няколко часа до няколко дни. В някои случаи, обрив може да се появи без предшестваща го болка.

При по-острите форми, болката в засегнатия участък може да остане до няколко месеца след преминаването на болестта.

Диагностициране на Херпес Зостер

Основния начин за диагностициране на Херпес Зостер е чрез преглед на обрива и налична информация за прекарана в миналото варицела, други заболявания – ако има такива и провеждано лечение. В случай, че лекарят ви има съмнение може да назначи изследване на кръв и урина или серологични изследвания.

Лечение на Херпес Зостер

Първата част от лечението на Херпес Зостер е налагане на карантина на болния и хората, които са в контакт с него. Това се налага тъй, като това заболяване е заразно за хора и деца, които не са боледували от варицела. С цел облекчаване на болката се прилагат нестероидни медикаменти.

Обривът се маже с мехлем, който намалява сърбежа и се превързва, като по този начин се ограничава вероятността от вторична инфекция. Към лечението се добавя прием на витамини B1 и B12. Обичайно след няколко седмици заболяването отзвучава. В случай, че е засегнат очен нерв е необходимо своевременно лечение за предотвратяване на усложнения.

Усложнения при Херпес Зостер

Едно от усложненията на заболяването е бактериално инфектиране на обрива. В някои случаи при засягане на очния нерв може да се стигне до пълна загуба на зрение. Ако са засегнати лицевите нерви може да се стигне до временна пареза на лицето или до увреждане на слуха. Други тежки усложнения са енцефалит и менингоенцефалит.

Много често развитие на Херпес Зостер се наблюдава при пациенти болни от рак, левкемия, СПИН, а също така при пациенти подложени на лечение с лъче- или химиотерапия. В рисковите групи по-често са хората над 50 години, както и тези подложени на голям стрес.

Предпазване от Херпес Зостер

Херпес Зостер е заразен само за деца и хора, които не са преболедували от варицела. В този случай е необходимо да се избягват контакти с болния и да се поддържа висока хигиена.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги Петров
Георги Петров
14.04.2012 14:41
ХЕРПЕС ЗОСТЕР Е ПОЛЕЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ.
Херпес зостер е заболяване, което показва че защитните сили на организма са силно занижени. От 150 год. е известно че рафинираната захар, занижава чувствително защитните сили на организма. Въпреки това, консумацията на рафинирана захар непрекъснато се увеличава. Не само това. При наличието на херпес зостер, той се появява и при по голяма консумация на много сладки плодове, като сини сливи, сушени смокини и фурми и др. под. Който има херпес зостер, ще се отърве от него само като изключи от порциона всички храни съдържащи рафинирана захар и при нужда и много сладките плодове. Петров - Натуропат.
1
0