Синузит

AdminAdmin
Администратор
1k1441
Хрема

Синузитът е често срещно заболяване на околоносните кухини. Представлява инфекция на горните дихателни пътища, като причините за него могат да бъдат различни. Характеризира се със сезонност, като се има предвид, че по-често се проявява през влажните и студени месеци от годината. В повечето случаи преминава като симптом на друго заболяване и повече не се проявява. Разпознава се най-често като остра болка в областта на очите.

Видове синузит

Според засегнатия участък се отличават пет вида синузит:

Етмоидален синузит – поразява етмоидалните синуси, които се разполагат между очите;

Максиларен синузит – засегнати са максиларните синуси, чието разположение е в горната челюст, между очите и горните зъби;

Пансинузит, при този синузит поразени са всички участъци;

Сфеноидален синузит – засегнати са стефеноидалните синуси, те се намират в основата на черепа;

Фронтален синузит, който засяга фронталните синуси, разположени над очите, в долната част на челото.

Според продължителността на синузита се разглеждат три типа: до три седмици – остър синузит; от три седмици до три месеца – под остър синузит и над три месеца хроничен синузит.

Причини за синузит

През зимата най-честите причинители на тази инфекция са вирусите (грипни вируси, риновируси, ентеровируси и др.) и бактериите (стрептококи, инфлуенца и др.). Други причини могат да бъдат изкривяването на носната преграда в следствие на травма, алергична хрема (сенна хрема), полипи в носната кухина, гранулом в някой от горните зъби и др.

Симптоми при синузит

Главоболие

Най-разпознаваемият симптом на синузита е остро главоболие в зоната между очите. Другите симптоми са свързани със съпровождащите го инфекции – хрема, кихане, зачервено гърло, общо неразположение, висока температура.

Намалено или изцяло липса на обоняние, може да има секрет от носа, чийто цвят да е бял, жълт или прозрачен.

Усложнения при синузит

Липсата на адекватно лечение може да превърне острия синузит в хроничен. Сред тежките усложнения е менингит, засягане на някои мозъчни обвивки – енцефалит, мозъчен абсцес. Може да се развие възпаление на ухото наречено отит и др.

Диагностициране на синузит

В повечето случаи не се налага специално диагностициране. Такива случаи се острия синузит и синузит без развитие на усложнения. Сред съвременните методи за диагностика място намира компютърната томография, друг такъв метод е ядрено магнитният резонанс. За установяване причините на синузита може да се използва микробиологичен анализ на носния секрет.

Лечение на синузит

Първото нещо, което е необходимо за облекчаването на симптомите е да се осигури дренаж на засегнатата кухина, както и нейното промиване. В случай, че синузитът е причинен от бактерии се прилагат антибиотици. А когато става въпрос за вирус, се препоръчват облекчаване на симптомите, почивка и домашно лечение.

Добро влияние за намаляване на главоболието, оказват топлите компреси в областта на очите. За отпушване на синусите опитайте да си направите инхалации – поставете съд с вода на котлона, а когато тя кипне, поставете кърпа на главата си и се наведете над съда, така че кърпата да ви осигури попадане на топлите пари в носа.

Предпазване от синузит

Най-ефективно е предпазването от простудни заболявания в есенните и зимните месеци. Повишете ефективността на имунната си система посредством здравословно хранене, активен спорт, редовни почивки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest