Невралгия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Невралгия
Пулсов оксиметър - син-52%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
29.00 лв.
Виж ››

Невралгията представлява заболяване на някой от периферните нерви, което настъпва със силна болка, разпространяваща се в онези части на тялото, съответни на разположението на засегнатия нерв. Невралгията се появява без ясно уточнена причина /идиопатична невралгия/ или е резултат от травма и притискане на нерв /симптоматична невралгия/. Сама по себе си невралгията не е болест, а е симптом за нараняване или конкретно заболяване. Възрастните хора са най-чувствителни към невралгията, но могат да бъдат засегнати хора от всяка възраст.

Невралгия на седалищния нерв - това е много често срещан проблем. Причини за възникването и са костните шипове на гръбначните прешлени в областта на кръста; деформации на поясните прешлени, които се дължат на изкривявания още в ранна детска възраст; травми и тежки физически усилия. Най-характерното последствие от тези симптоми е дискова херния, при която междупрешленният хрущялен диск се пука и излива съдържанието си, което притиска и възпалява седалищния нерв.

Тригеминална невралгия - тази форма на невралгията се описва като най-силната болка, която човек може да изпита. Тригеминалният нерв представлява петия от дванадесетте чифта краниални нерви в главата. Той е отговорен за чувствителността на лицето. Единият нерв минава от лявата половина на главата, а другият – от дясната половина, като и двата нерва се разделят на три клона. Първият клон оказва контрол върху окото, клепача и челото; втория клон контролира долния клепач, бузата, горната устна и горния венец; третия клон контролира долната устна, челюстта, долния венец и някои мускули, помагащи за дъвченето. Най-голям риск за тригеминалната невралгия е напредването на възрастта. Рядко засяга хора под 50-годишна възраст.

Междуребрена невралгия – болката е изключително силна и режеща, дори спира дъха. Причините за нея са различни, но най-често срещаните са артроза и артрит на ставните части на ребрата, по които минават междуребрени нерви; изменения на гръбначния стълб, които са причинени от хормонални нарушения при жени в менопауза; множествена склероза и радикулит; травми и отравяния; радикулит; преохлаждане и болести на сърдечно-съдова система. Факторите, които значително увеличават риска от поява на междуребрена невралгия са напредването на възрастта и нисък имунитет, алергии и инфекции; злоупотреба с алкохол; атеросклероза и захарен диабет.

Симптоми при невралгия

Болки в гърба

При всички видове невралгия болката е първият и най-характерен симптом на състоянието. При невралгия на седалищния нерв болният има оплаквания от силни болки в кръста, които обхващат задната част на крака и петата.

Нощем болките са особено силни, кракът се усеща много натежал и няма позиция на тялото, в която болката да отслабва. Когато състоянието стане хронично, мускулите на засегнатия крак атрофират и той отслабва значително. Стъпалото не се подчинява и се получава пареза.

При тригеминалната невралгия болката може да се появи спонтанно, след лечение на зъбите или силна травма в областта. Дели се на два вида – класическа и атипична. Класическата се характеризира с периоди на ремисия. Болката е остра и силна и се провокира от докосване по лицето.

Атипичната невралгия протича с постоянно изгарящо усещане в по-голяма област на лицето. Симптомите при атипичната форма се лекуват по-трудно. Атаки на тригеминалната невралгия може да се предизвикат от леко докосване по кожата и миене на зъбите; говорене и пиене на топли и студени напитки.

Междуребрената невралгия се характеризира с пулсираща, пареща, остра и режеща болка, която има изключително силни прояви. Типични за състоянието са внезапните пристъпи, които в някои случаи са съпроводени с изтръпване. Болката се усилва при кашляне и говорене, дълбоко вдишване или физическо натоварване. Пристъпите на болка могат да се повтарят в определени часове, а понякога могат да възникнат и при най-малката провокация. На атака са подложени и сърцето, гърба, под лопатката и кръста.

Диагностициране на невралгия

Водени от нетърпимата болка, хората задължително трябва да потърсят лекарска помощ. След като пациентът опише своите оплаквания, лекарят назначава изследвания. Магнитно-резонансно изследване може да установи наличието на туморно образувание, но трудно се диагностицира съдовата компресия. Диагнозата се поставя на база изследвания и клинични прояви, но първо се налага разграничаването на невралгията от други състояния, които могат да провокират силната болка.

Лечение на невралгия

Междуребрената невралгия се лекува чрез физиотерапия, медикаменти или оперативна намеса, когато медикаментите не помагат. От лекарствата се ползват съчетание между аналгин и амидопирин, новокаинова блокада и карбамезипин. По време на острите прояви на състоянието се препоръчва болният да почива на легло в продължение на няколко дни. Трябва да се избягват стрес и тежките физически натоварвания.

Масажи при невралгия

При тригеминалната невралгия най-използвания и ефективен медикамент е карбамезипина. Прилагат се и фенитонин, баклофен и габапентин. Когато болката не се влияе от никакво медикаментозно лечение се налага хирургична намеса.

При невралгия на седалищния нерв се процедира по същия начин – когато медикаментите не помагат се назначава операция. Когато човек има дискова херния, но не усеща силна болка и мускулната сила на краката не е нарушена, операцията не е необходима. Препоръчва се хората, които работят в седяща позиция да се разхождат възможно най-често и да правят леки упражнения, които да възвърнат мускулния тонус.

Според някои специалисти топлината успокоява невралгичните прояви. Тя премахва спазмите на мускулите, а именно те предизвикват силната болка. Освен нагряването на кожата се препоръчват и упражнения, леки отпускащи масажи.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
56
411
34
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
aliveDevila
aliveDevila
01.03.2015 00:07
Статията е ужасно неточна. Винаги невралгиите се причиняват от дегенеративни заболявания (Хашимото, Кушинг, др), инфекции (бактериални и вирусни) или травми... Но винаги се знае причината. Освен ако лекаря не е идиот.
14
3