Панкреатит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Панкреатит

Панкреатитът представлява възпаление на панкреаса, при което неговите собствени ензими се активират и го увреждат. Това е рядко заболяване, но има тежък характер. Може да доведе до образуване на кисти, кръвоизлив и самосмилане на жлезата. Отделените ензими и токсини преминават в кръвта и оттам увреждат важни органи като сърцето, бъбреците, белите дробове.

Панкреасът се състои от опашка, тяло и глава. Според своите функции има еднокринна и екзокринна част. Ендокринната част отделя инсулин и глюкагон, а екзокринната отделя ензими, вземащи участие в процеса на храносмилане. Различават се две форми на панкреатит:

Остър панкреатит – възниква внезапно и има тежък, дори животозастрашаващ характер.

Хроничен панкреатит – най-често е резултат от дългогодишна системна употреба на алкохол. Протича със силни болки и нарушения във функцията на панкреаса, което влошава храносмилането.

По-голямата част от случаите на панкреатит са провокирани от злоупотреба с алкохол или наличие на жлъчно-каменна болест. Жлъчни камъни могат да запушат канала на панкреаса и това да спре оттичането на сок към дванадесетопръстника. Това води до увреждане на панкреаса. В някои случаи панкреатитът е провокиран от наследствени заболявания, травми в областта, прием на някои лекарства и аномалии на жлъчните пътища и панкреаса.

Симптоми на панкреатит

Острият панкреатит се характеризира с внезапна болка, която обхваща горната част на стомаха и се разпространява към гърба или сърдечната област. Най-често болката настъпва след хранене и намалява, когато човек легне в странично положение със сгънати крака. Други прояви на острият панкреатит са гадене и повръщане, увеличение на температурата и учестяване на сърдечния ритъм. В част от случаите болестта протича много тежко и се получават увреждания и в други органи.

При хроничната форма на панкреатит болният чувства тежест и подуване на стомаха, особено след нахранване. Оплакванията се засилват при консумация на мазни храни и алкохол. Налице е гадене, понякога и повръщане. Има и болка, която е тъпа, постоянна или появяваща се на пристъпи. Апетитът остава непроменен, но болният започва да губи килограми. Тази загуба се дължи на пониженото количество храносмилателни ензими, отделени от панкреаса. По този начин организмът не може да усвои правилно приетата храна и тялото отслабва. Понякога се развива диабет.

Диагностициране на панкреатит

Симптоми при панкреатит

Изследванията на кръвта могат да покажат повишение в броя на белите кръвни клетки и още признаци за възпаление. Измененията в панкреаса се установяват чрез рентгеново изследване, ехография и скенер. Скенерът дава ценна информация за размера и структурата на панкреаса, наличието на кръвоизливи и различни болестни изменения.

За установяването на остър панкреатит се изследва амилазата в кръвта. Когато тя е увеличена може да се диагностицира острият панкреатит. Хроничният панкреатит се открива чрез ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография. Това е изследване, по време на което тънка и огъваема тръбичка се вкарва през устата до стомаха.

Лечение на панкреатит

Острият панкреатит изисква болнично лечение и постоянно лекарско наблюдение. При по-леките форми на болестта се спира приема на храна през устата за няколко дни. Започва венозно вливане на течности и болкоуспокояващи средства.

Тежкият панкреатит изисква до 6 седмици възстановяване на панкреаса. Когато има съмнение за инфекция се назначават антибиотици. При възникване на сериозни усложнения се прибягва към оперативно лечение. Лечението на хроничният панкреатит изисква отстранява на първоизточника за появяването му, която най-често е алкохолизъм или камъни в жлъчката.

Панкреатитът трябва да бъде лекуван, защото може да доведе до редица усложнения. Това са образуване на псевдокисти, които могат да се разкъсат и да залеят коремната кухина; получаване на абсцеси; смърт на панкреаса; жълтеница; засягане на други органи, като бъбреци, сърце и бели дробове; не е изключено хроничният панкреатит да премине в рак.

Хранене при панкреатит

Болните от панкреатит се нуждаят от промяна в режима на хранене. Диетата трябва да бъде лека и да щади стомаха и храносмилателните органи. При остър панкреатит храната трябва да бъде течна, полутечна или пасирана. Мазнините и грубата целулоза трябва да се приведат до минимум. Храната трябва да бъде варена или приготвена на пара. Препоръчва се консумацията на пасирана зеленчукова супа, варени картофи, пюрета и чайове.

Зеленчуците не бива да бъдат приемани в сурова форма. При хроничен панкреатит от менюто трябва да се изключат печива, приготвени с мая, тлъсти меса и риби, пушени колбаси, силните бульони, пържени яйца, сладкарски изделия. Кафето, алкохолът, бялото зеле, гъби, чушки, чесън, ряпа и патладжани също трябва да се ограничат. Плодовете трябва да се пасират преди прием.

Болните от хроничен панкреатит могат да консумират слаби чайове, запечени зеленчуци, варена риба, леки супи, некисели плодове. Студените и газираните напитки не са препоръчителни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest