Болки в гърдите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Болки в гърдите
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Болките в гърдите сами по себе си не са заболяване, а симптом, който алармира за наличието на някакъв вътрешен проблем. Представляват усещане за някакъв вид дискомфорт в горната част на тялото, от раменете надолу.

Източник на болка в тази област не е само сърцето, затова тези болки не бива да се свързват във всички случаи с инфаркт. Те могат да бъдат провокирани от гръдната стена, включително ребрата, мускулите и кожата, от гръбначния стълб, нервите и мускулите на гърба, бели дробове, плеврата /обвивката на белия дроб/, трахея, перикарда, диафрагмата, панкреаса, жлъчния мехур.

Причините за поява на болки в гърдите са твърде разнообразни, варират от леки до много сериозни нарушения, заболявания или състояния. Болката в гърдите може да бъде провокирана от инфаркт, инфекция, възпаление, травма, злокачествени новообразувания, както и други извънредни ситуации.

Въпреки че повечето случаи болката в гърдите се дължи на сърдечни проблеми, възможно е тя да отразява респираторни заболявания, проблеми с храносмилането, тревожни разстройства, разтеглен мускул или сухожилие. При деца гръдната болка може да е резултат от сериозно вродено сърдечно заболяване или малформации.

Причините за болки в гърдите, идващи от сърцето включват сърдечни аритмии, аортна дисекация, вродени сърдчни аномалии, застойна сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, ендокардит, сърдечен удар, перикардит, пролапс на митралната клапа.

Причините, идващи от дихателната система включват астма, бронхит, пневмония, белодробна емболия, белодробна хипертония, пневмоторакс, хронична обструктивна белодробна болест.

Нарушения в храносмилателната система също могат да предизвикат болки в гърдите. Тези нарушения включват киселини в стомаха, спазъм на хранопровода, ахалазия, гастрит, панкреатит, пептична язва, хиатална херния, холецистит.

Сърдечен удар

Симптоми при болки в гърдите

Болките в гърдите често се проявяват заедно с други симптоми, които варират в зависимост от основното заболяване. Когато болката в гърдите е свързана с инфекция температурата се повишава, възможно е да се усетят и болки в тялото. Не е изключено болката да се движи от шията, гърба и корема към гърдите. Когато болките са причинени от белите дробове се появяват кашлица, хрипове; когато виновникът е храносмилателната система, освен болките в гърдите има и болки в стомаха, затруднено преглъщане, гадене и повръщане, усещане, че храната е заседнала.

Други придружаващи симптоми могат да бъдат стрес, изпотяване, тревога и чувство за паника или страх. Сериозни симптоми, които могат да сочат наличие на животозастрашаващо състояние са болки в гърдите с промяна в нивото на бдителност или съзнание, често уриниране, липса на реакция; болка в гърдите, която се разпространява към лявата ръка, рамо и челюстта; болка в гърдите при кашляне и дишане; сърцебиене; висока температура; недостиг на въздух, затруднено дишане, задавяне.

Диагностициране на болки в гърдите

Причините за болките в гърдите изискват незабавна диагноза, за да се предотвратят по-тежки последици и състояния. Болката в гърдите не винаги е сигнал за инфаркт, но лекарят първо трябва да направи тестове именно за това състояние, защото то представлява непосредствена заплаха за живота. Първите тестове включват:

Електрокардиограма – този тест записва електрическата активност на сърцето чрез електроди, прикрепени към кожата. Именно ЕКГ може да покаже настъпил инфаркт или процесът на настъпването му.

Кръвни тестове – лекарят може да назначи кръвните тестове, за да провери за повишени нива на някои ензими, които обикновено се намират в сърдечния мускул.

Рентгенография на гръден кош – една рентгенова снимка на гърдите позволява на лекарите да проверят състоянието на белите дробове, размера на сърцето и състоянието на големите кръвоносни съдове. Рентгенографията може да открие и белодробни проблеми като пневмония или колабирал бял дроб.

Сърдечен пристъп

В зависимост от резултатите на първоначалните изследвания може да се наложат и допълнителни тестове, които да включват ехокардиограма, която използва звукови вълни, за да произведе видео изображение на сърцето, компютърна томография, магнитен резонанс, ангиограма.

Лечение на болки в гърдите

Лечението на състоянието варира, според това каква е основната причина, която го провокира. За най-често срещаните причини за болки в гърдите се използват различни лекарства. При сърдечен пристъп се предписват медикаменти, които разтварят съсиреците, блокиращи кръвта към сърдечния мускул. При наличието на съсирек в артерия, се назначават лекарства, които потискат образуването на кръвни съсиреци.

Ако болката е причинена от стомашни киселини, са необходими лекарства, които намаляват количеството им в стомаха. При пристъпи на паника лекарят изписва лекарства против безпокойство. Процедурите, които лекуват някои от най-опасните причини за болка в гърдите включват стентове, байпас, спешна аортна дисекация.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest