Глаукома

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Глаукома
Сгъваема UV дезинфекционна лампа-27%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
44.00 лв.
Виж ››

Глаукомата е общо наименование за група от заболявания, които увреждат зрителния нерв, резултатът от което е смъртта на някои от нервните клетки, намаляване или пълна загуба на зрението. В по-голяма част от случаите появата на глаукома се свързва с твърде високо вътреочно налягане, което е причинено от отклонения в дренажната функция или от повишената продукция на вътреочна течност, изпълваща очните камери и пропиваща самото стъкловидно тяло.

Въпреки това повишеното вътреочно налягане не винаги означава, че е налице и глаукома. Важно условие за появата на глаукома е увреждане на очния нерв, което води до неговата атрофия. Съществуват и други, по-редки форми на глаукомата, при които вътреочното налягане е нормално.

Рискови фактори за появата на глаукома

Наследственост – рискът за развитие на глаукома се увеличава значително при хора, чиито роднини вече страдат от тази болест. При хора с наследствена обремененост началото на болестта започва по-рано и има значително по-бърз ход на развитие.

Възраст – с напредването на възрастта рискът от развитие на глаукома се увеличава. Според специалистите тази взаимовръзка се дължи на дегенеративното изменение в съединителната тъкан, която изгражда дренажната система на очната ябълка.

Наличие на придружаващи заболяваниядиабет, късогледство, проведени хирургически интервенции в областта на окото са рискови фактори за развитието на глаукома. Продължителният прием на кортикостероиди, свързан с наличието на някакво заболяване също повишава риска от прекомерно повишение на вътреочното налягане.

Видове глаукома

Според механизма, който причинява нарушаването на дренажа на вътреочната течност и съответно появата на глаукома се различават няколко форми на болестта:

Първична глаукома – това е най-често срещаната форма на глаукома. От своя страна първичната глаукома се разделя на откритоъгълна /проста/ и закритоъгълна. И двете форми според степента на увреждане на окото имат начален, напреднал, развит и терминален стадий /окото вече е сляпо/.

Вторична глаукома – в повечето случаи тя възниква в хода на налично друго очно заболяване или травма, при които е нарушена циркулацията на камерната течност. Високото вътреочното налягане продължава да вреди дори и след овладяването на основното заболяване и може да причини слепота или атрофия. Най-често срещаните причини за развитие на вторична глаукома са: травма, възпаление, заболявания на ретината като тромбоза на ретиналната вена и диабетна ретинопатия, катаракта.

Вродена глаукома – тази форма е рядко срещана, но е много тежка поради твърде лошата прогноза за зрението на засегнатия. Има наследствен характер и засяга едновременно и двете очи. Появява се още при раждането.

Симптоми при глаукома

Симптомите на глаукомата в някои случаи са едва доловими. Най-често срещаните прояви на болестта са замъглено зрение и поява на паяжина пред очите; поява на цветни кръгове, които се оприличават на дъгата; усещане за тежест и напрежение, чувство за дискомфорт в окото; поява на лека режеща болка; лоша видимост в тъмни помещения; леки болки около очите.

Диагностициране на глаукома

Капки за очи

Съществуват редица изследвания, които могат да установят наличието на глаукома. Най-използваните тестове са:

Тонометрия – използва се тонометър, който измерва вътреочното налягане. Нормалните му стойности варират в границите от 10 до 20 mmHg. Твърде високото вътреочно налягане е индикатори за продуциране на твърде много течност или за неправилното и дрениране.

Офталмоскопия – представлява изследване на вътрешността на окото, по-специално на оптичния нерв. В тъмно помещение специалистът оглежда формата и цвета на този нерв чрез офталмоскоп. Когато вътреочното налягане е твърде високо или оптичния нерв изглежда странно, трябва да се направят специфични тестове за глаукома – гониоскопия и периметрия.

Гониоскопията представлява тест, по време на който се проверява дали ъгълът между роговицата и ирисът е отворен или затворен, показвайки дали глаукомата е открито - или закритоъгълна.

Другият важен тест – периметрията, измерва зрително-функционалния капацитет на окото като се определят качествени и количествени дефекти в зрителното поле и периферното зрение. След извършването на теста се изготвя карта на периферното зрение, чрез която се определя дали то е нормално или нарушено.

Лечение на глаукома

Глаукомата е коварна болест, която за съжаление не може да бъде напълно излекувана. Лечението има за цел да забави прогресията на болестта, стабилизирането на зрителното поле и поддържане на вътреочното налягане. Препоръчва се терапията да бъде извършвана от глаукомен специалист.

Съвременното лечение използва т.нар. простагландинови аналози – медикаменти, които понижават вътреочното налягане. Комбинираните капки са друг начин за борбата с глаукома. В един флакон от тях се съдържат две активни вещества, които също намаляват очното налягане. Прилагат се веднъж дневно по една капка. Другите методи за лечение са операция и лазер. Те се прилагат, когато очното налягане не се влияе от медикаментозното лечение.

Лазерната интервенция се състои в пробиването на малка дупка в апарата за оттичане на камерна течност или в ириса. До няколко седмици очното налягане започва да намалява. Операцията се прилага, когато глаукомата прогресира независимо от проведеното лечение. Тя цели запазването на сегашното зрение, но във всички случаи пациентът трябва да бъде запознат с евентуалните рискове от оперативна намеса.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
стоянова
стоянова
23.09.2013 01:24
Профилактични безплатни очни прегледи на пациенти с глаукома, катаракта (вътрешно перде) се извършват по повод „СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ЗРЕНИЕТО” 10-ти Октомври от 1-во Очно Отеделние на УМБАЛ „Александровка” болница с ръководител - Доц. Б. Ангелов д.м.
Телефон за предварително записване 02/92-30-583
0
0