Хепатит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Хепатит
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Хепатитът е общо наименование за възпаление на черния дроб, при което се разрушават неговите клетки. Представлява едно от най-често срещаните заболявания в света, отразяващо всяко едно чернодробно изменение, без значение от неговата етиология. Най-общо се разделя на остър и хроничен хепатит, като острият протича по-малко от половин година, а хроничният – повече.

Причините за възникване на хепатит могат да бъдат най-различни – вирусна инфекция, прием на лекарства, контакт с химикали и заразени спринцовки, злоупотреба с алкохол, нарушение на имунната система, полов контакт със заразен човек.

Видове хепатит

Вирусите, които причиняват хепатит са няколко вида – А, В, С, Д и Е.

Хепатит А – най-често се предава чрез заразена храна или вода, особено в условия на ниски санитарни норми. Представлява силно заразно заболяване, особено преди появата на първите симптоми. Тежестта на протичането му варира при различните хора – може да премине леко при деца и хора със здрава имунна система, но с увеличаването на годините протича тежко.

При повечето заразени хора се проявяват характерни симптоми – пожълтяване на склерите и кожата, потъмняване на отделената урина и изявата на симптоми, които наподобяват грип. Някои от последиците на вируса могат да се наблюдават месеци наред.

Хепатит В – причинява сериозни последици за човешкия организъм. Заразяването с инфекцията става посредством заразена кръв или телесни течности, най-често при инжектиране или кръвопреливане. Възможно е да се предаде по полов или вертикален път – от майката на плода. В голяма част от случаите се стига да неговото хронифициране. Болният с хроничен хепатит В остава заразен цял живот, а рискът да се разболее от рак на черния дроб или цироза е много голям.

Хепатит С – разпространява се по сходен на хепатит В начин – кръвопреливане и инжекции. Може да причини хронична инфекция на черния дроб. Симптомите на инфектиране с хепатит С включват леко повишение на температурата, обща отпадналост, гадене и повръщане, загуба на апетит и болки в горната част на корема, тежест в дясното подребрие.

Хепатит D – може да породи възпаление на черния дроб само при хора, които боледуват или са носители на вируса на хепатит В. Инфекцията с хепатит В може да предизвика тежко протичащ остър хепатит. Проявите на заболяването се изразяват в едномоментна или насложена инфекция. Едномоментната инфекция се характеризира с прояви на жълтеница, докато насложената предизвиква силно влошаване на състоянието – загуба на апетит, отпадналост, болки в дясното подребрие.

Заразяване с хепатит

Хепатит Е - разпространява се най-вече чрез заразена вода или храна. Лошите санитарно-хигиенни условия са един от най-сериозните рискови фактори за появата хепатит Е и широкото му разпространение, което може да породи епидемия. Симптомите на хепатит Е са типични - загуба на апетит, обща отпадналост, потъмняване на урината, болка в корема и тежест в горната му дясна част.

Диагностициране на хепатит

Поставянето на диагнозата се извършва на база характерните оплаквания на на болния и назначаването на някои изследвания. Кръвните изследвания показват наличието на някаква инфекция в организма, докато изследването на урината открива повишено количество билирубин /на което се дължи и потъмняването ѝ/. Провеждат се серологични изследвания, търсещи характерни белтъци, които се насочват срещу точно определен вирус. При съмнение за наличие на вирусен хепатит, специалистът търси антитела, които са насочени срещу вирусите на хепатита.

При наличието на хронична инфекция е необходимо да се доуточнят тежестта на увреждания. Поради тази причина хепатит В и Д, които са хронично проявени изискват назначаването на чернодробна биопсия, с оглед контрол на последващото лечение.

Лечение на хепатит

Лечението на остър вирусен хепатит, независимо от неговия причинител е симптоматично – насочено срещу главните оплаквания и проблеми на пациента. Голямо значение се отдава на имунната система, която в повечето случаи сама трябва да пребори инфекцията.

Видове хепатит

Острият хепатит се лекува в инфекциозна болница, а терапията най-общо включва: спазване на спокоен постелен режим; задължително ограничаване на алкохол и препарати, които допълнително увреждат черния дроб; вливане на течности, които подобряват и усилват работата на дроба; прилагане на лекарства и витамини от групата на хепапротекторите.

При наличието на хроничен хепатит, подходът на лечение и наблюдение се променя. Изисква се проверка на състоянието на черния дроб най-малко веднъж годишно, за да се получи информация дали заболяването прогресира.

Лекуващият лекар трябва да запознае своя пациент с всички медикамент, добавки и храни, които се препоръчват за подобряване на състоянието.

Преболедувалите от хепатит не бива да консумират алкохол и не могат вече да даряват кръв, плазма или някакви кръвни продукти. Бременна жена, заразена с хепатит трябва да се консултира със своя лекар, за да се избере най-подходящият начин за предпазване на бебето.

Предпазване от хепатит

Най-добрият начин за предпазване от заболяването е ваксинацията, но за съжаление не съществува ваксина срещу всички типове вирусен хепатит. Други подходящи методи за превенция са повишено внимание при направа на татуировки, несподеляне на общи спринцовки, преливане на кръв само в здравни заведения.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати