Хепатит Е

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94452
Хепатит E

Хепатитът представлява възпалително заболяване, което засяга един от най-важните органи в човешкото тяло – черният дроб.

Причините за развитие на хепатит могат да бъдат най-различни, което обуславя наличието на няколко вида хепатит – хепатит А, хепатит В, хепатит С, хепатит D, хепатит Е, хепатит F и хепатит G.

Хепатит Е е чревна антропоноза, която се причинява от хепатитен Е вирус – НЕV. Предава се по фекално-орален път, но е възможно човек да се зарази по контактно-битов път.

Входна врата на инфекцията с хепатит Е е устата, след което вирусът навлиза в кръвта през гастроинтестиналния тракт, достига и се размножава в черния дроб, прехвърля се от чревните клетки в жлъчката и в резултат на това се отделя с изпражненията.

Инкубационният път на заболяването е от 2 до 9 седмици, като източник на заразата може да бъде само болният човек. Той отделя вируса с фекалиите си от 20-ти до 40-ти ден след заразяването.

Хепатит Е не е бил познат на хората като отделно заболяване чак до 1980 година, а дори и до ден днешен няма ваксина за предпазване от тази инфекция.

Хепатит Е може да се определи като самоуправляваща се инфекция с вирусен характер, която е последвана от възстановяване. Не се наблюдава развитие на хронична инфекция, както е при някои други видове хепатит. В някои случаи обаче се развива т.нар. фулминантен хепатит, при който се наблюдава известен процент смъртност, който е по-висок при бременни жени.

Заразяване с хепатит Е

Хепатит Е е инфекция, която се разпространява чрез заразена храна или вода. В опасните области употребата на замърсена питейна вода с фекалии е пораждало избухването на епидемии.

Възможно е човек да се зарази с хепатит Е чрез гризачи, овце, кози, крави и прасета, които са податливи на инфекция.

Питейна вода

Рисковите фактори за заразяване с инфекцията на този вид хепатит е твърде лошите санитарно-хигиенни условия в големи райони по света, както и отделянето на вируса с фекалиите.

Все още науката не е дала доказателство за предаване на заболяването по сексуален път или чрез кръвопреливане. За разлика от хепатит А, който също се разпространява по фекално-орален път, предаването на вируса на хепатит Е много рядко се случва от контакт с член на семейството.

Най-много случаи на заразени с хепатит Е има в райони, където санитарно-битовите условия са много ниски. Епидемии са регистрирани в някои части на Африка, Мексико и Азия.

Симптоми при хепатит Е

Инфекцията с хепатит Е се среща най-вече при хра на възраст между 15 и 40 години. Типичните симптоми се изразяват в жълтеница – пожълтяване на кожата и склерите на очите, бледи изпражнения и потъмняване на урината.

Болният страда от загуба на апетит, болка в корема, гадене, повръщане и повишаване на температурата. Увеличават се и размерите на черния дроб. Появява се сърбеж по кожата, а някои случаи и обриви, които са познати като съдови звезди.

Диагностициране на хепатит Е

Инфекцията с хепатит Е клинично не се отличава от другите видове остър вирусен хепатит, поради което диагностицирането може да се извърши чрез назначаването на кръвни тестове, които откриват повишени нива на специфични антитела срещу хепатит Е. Тези тестове обаче не са широко достъпни.

Находките по време на лабораторните изследвания включват повишен билирубин, както и повишаване на чернодробните ензими – ALAT и ASAT. Поставянето на окончателна диагноза се извършва на база симптомите, лабораторната и физикална находка, както и изследване на специфични антитела IgM.

Хепатит Е трябва да се подозира и при хора, които са пътували в страни с огнища на инфекцията.

Лечение на хепатит Е

Хепатит Е е вирусна инфекция, при която лечението не се извършва чрез прием на антибиотици. Не е задължителна и хоспитализация освен в случаите на развитие на фулминантен (светкавичен) хепатит. Инфекцията е самоограничаваща се и няма хронифициране, а в по-големия част от случаите острата фаза завършва с пълно оздравяване.

Лечението се изразява в спазването на щадяща за черния дроб диета, която изключва консумацията на тлъсти меса и пържени храни, прием на достатъчно течности, вливания на препарати и пиене на хепапротектори. Все още не е ясно дали след преболедуване от хепатит Е се развива траен имунитет към инфекцията.

Миди

Профилактика на хепатит Е

Най-добрите начини за предпазване от инфекция с хепатит Е са спазването на добра лична хигиена, високото качество на водоснабдяването, както и надеждното изхвърляне на санитарни отпадъци в развитите страни. Хигиената в обществените заведения трябва да се контролира от съответните органи.

Хората, на които се налага пътуване в ендемични райони, трябва да внимават с качеството на храната, която консумират, както и със спазването на добра лична хигиена.

Необходимо е да се избягва пиенето на вода с неизвестна чистота, консумацията на храни като миди, плодове и зеленчуци, които не са добре измити и обелени. Все още няма разработена ваксина срещу хепатит Е, но опитите в тази област продължават.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни

Рейтинг

3.8
50
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
22.03.2018 15:20
Заразен ли е за околните,например ако е болен само един член от семейството?
0
0