Психично напрежение

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945521k
Нервно напрежение

Психичното напрежение представлява неблагоприятно състояние, при което организмът е подложен на екстремни условия от различно естество. Факторите, които могат да отключат нервно напрежение, са няколко – болест, тежко физическо натоварване, психическо и емоционално натоварване и наличието на екстремни условия в заобикалящата среда.

Постоянното психично напрежение и стресът влияят много негативно върху общото здравословно състояние. Сред най-често срещаните последици на напрежението са намаляване на силата на имунната система, значително увеличение на риска от появата на инфаркт и атеросклероза, високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, затлъстяване и появата на стомашно-чревни проблеми.

Една от първите жертви на психичното напрежение е именно стомахът. Хората, които са подложени на редовно психично напрежение, са с влошен режим на хранене, което се отразява както на стомаха, така и на общото състояние.

Симптоми при психично напрежение

Най-характерните прояви на психично напрежение са повишената раздразнителност, чувството на умора и безпомощност, появата на негативни мисли, главоболие и намалена работоспособност. Когато човек работи и живее под постоянно психично напрежение и стрес, се появяват и симптоми от страна на органите.

Психично напрежение

Може да се наблюдават прояви като сърцебиене, задух, коремни болки, скованост и болки в мускулите. Продължителното психично напрежение може да отключи невроза – често срещано заболяване, което се отразява най-вече на нервната система. Проблемът при неврозата е, че тя се разпознава трудно – човек може да живее с нея години, без дори да подозира за нейното съществуване. Симптомите се изразяват в проблеми със съня, появата на безпокойство с повод и без, раздразнителност, плачливост и бърза уморяемост. Неврозата провокира и необясним страх от различни събития и ситуации.

Лечение при психично напрежение

Първата и най-важна стъпка е опитът за премахването на част от напрежението. Препоръчва се оздравителната терапия да се извършва от двама, за да може болният да получи подкрепа – чрез успокоение и съпричастност със случващото се. Всеки един човек, който страда от тежка форма на психично напрежение, трябва да се убеди, че могат да случват и много по-лоши събития в живота.

Извличането на уроци от преживяните неуспехи е третата, но много важна стъпка от премахването на напрежението.

Подходящи техники за намаляване на напрежението са слушането на успокояваща музика, разходките сред природата, умереното физическо натоварване. При продължително напрежение се препоръчва промяната на мястото на работа, ограничаване на срещите с обичайните познати. Излизането от характерната за човек среда в някои случаи помага неприятностите да бъдат поставени на заден план.

С оглед доброто здравословно и психично състояние, всеки един човек трябва да намери подходящите техники за релаксация след тежкият и натоварен ден. Не бива да се допуска натрупването на негативни емоции и усещания, защото те допринасят за възникването на редица проблеми.

Хранене при психично напрежение

Хранене при психично напрежение

Витамин С е един от най-важните витамини за успокоение на превъзбудените нерви. Може да се набави чрез цитрусови плодове, ягоди, папая, моркови, кайсии, сок от магданоз. Витамин В също е много важен. Той се намира в банани, картофи, стафиди, пълнозърнестите зърнени култури.

Психичното напрежение може да се намали чрез консумацията на продукти, богати на селен. Това са ядки, рибата тон, треска, сьомга.

Плодовете и зеленчуците във всички свои разновидности са безценен източник на важни витамини и минерали, затова всеки човек, който изживява тежко психично напрежение, трябва да се обърне към благотворните им свойства.

Чаят и другите топли напитки до голяма степен снемат напрежението и успокояват психиката. Действат много добре преди лягане и помагат за качествен сън. Алкохол и тютюнопушене са напълно забранени.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest