Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Целебните сили на вечнозелената хортензия

Целебните сили на вечнозелената хортензия

Хортензия

Вечнозелената синя хортензия от хилядолетия се използва за лечение. Сега се правят нови много интересни разкрития за хортензията – оказва се, че тя може да помогне и при доста други здравословни състояния, освен малария и дори има способността да забави процеса на стареене.

От растението са необходими всъщност корените – векове наред те са лекували малария. Вечнозелената синя хортензия расте в Непал и Тибет и е използвана в китайската народна медицина, но изследвания хвърлят нова светлина върху използването на растението и ще го направят още по-популярно.

Учени в Харвардския университет (САЩ) доказват, че вечнозелената хортензия има способността да спре развиването на бели кръвни клетки, които всъщност причиняват множествената склероза и много заболявания на червата. За предотвратяване на маларията, вечнозелената синя хортензия действа като успява да спре растежа на паразитите причиняващи болестта.

Екстрактът, който спомага всичко това да се случи, се намира в корена на растението и се нарича чаншан. В чаншан е намерено съединението халофугин, което предизвиква различни биохимични реакции в организма - именно то е лечебната част от хортензията.

Благодарение на това съединение, вечнозеленото растение е лековито – то можа да предотврати автоимунни заболявания, успява да заздрави тъканите.

Трейси Келър заедно с колегите си от университета смятат, че халофугинът има и друго много съществено приложение в медицината и козметиката, което тепърва ще се преоткрива и използва много – тази съставка може да забавя процеса на стареене.

У нас хортензията също е позната като лечебно средство – справя се с проблеми с бъбреците, има диуретично действие, успокоява увеличена простатна жлеза, навяхване, изкълчване или мускулни болки. Може да се приема като отвара или да се налагат компреси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest