ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Мастноразтворими витамини и техните функции

Мастноразтворими витамини и техните функции

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k451
Мастноразтворими витамини
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Мастноразтворимите витамини са бавно усвояеми. За целта в храната трябва да има мазнини. Тук ще дадем кратко описание на мастноразтворимите витамини.

Витамин А (ретинол)- този витамин може да постъпва в организма в готов вид, а също и да се синтезира от организма от някои пигменти - т. нар. каротини. Те са широко разпространени в растителните продукти.

Регулират окислително възстановителните процеси, синтезират стероидните и полови хормони, способстват за растежа и формирането на костите, образуването на гликоген в черния дроб и мускулите.

Заедно с други витамини предотвратява преждевременното стареене. При недостиг се забавя растежа на костите, а кожата се напуква.

Възможно е развитието на "кокоша слепота”. Ретинолът се съдържа в черния дроб на рибата, яйчения жълтък, мляко, сметана, каймака, кравето масло и мазните сирена.

Яйца

Витамини от група D (калцифероли) регулират обмяната на фосфора и калция в организма, участват при формирането на скелета, влияят на функционирането на щитовидната, паращитовидната и половите жлези, укрепва венците.

Най-важни от група D са витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). Първият постъпва в организма с храната, а вторият се синтезира в кожата на човека от слънцето.

При недостиг на D – витамини, в организма на децата води до рахит, а при възрастните - до чупливост на костите и остеопороза. Съдържа се главно в растителните масла, черният дроб, яйца и особено много в мазните видове риба, и хайвер.

Спанак и броколи

Витамини от група Е (токофероли) - Включват α-, β-, γ-, δ-токофероли и т.н. Регулират дейността на половите хормони, стимулират развитието на оплодената яйцеклетка в матката. Също така забавят окислителните процеси.

При недостиг на витамини от група Е може да се влоши репродуктивната способност, а при деца - да се забави половото развитие. Съдържат се главно в растителните масла, шипки, черен дроб, яйцата, зърнените култури. При недостиг може да се приемат допълнителни дози на ампули.

Витамини от група К (филохинони) регулират процесите на съсирването на кръвта и неутрализират действието на токсините, които се натрупват в организма. При недостиг се повишава склонността към кръвотечение от носа. Съдържат се главно в спанак, зеле, зелените домати, месо, мляко и яйцата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest