Фобиите, които могат да измъчват човека, са много. Някои от тях са изключително странни и на пръв поглед дори леко смешни. Една от най-странните фобии е страхът от готвене /Mageirocophobia/.
Тази фобия може да има много разновидности. Някои хора се страхуват да готвят на големи групи, докато други се страхуват дори да разбият едни бъркани яйца за самите себе си.
Страхът от готвене не е от най-честите явления, но за сметка на това е достатъчно тежък, за да наруши нормалното качество на живот.
Повечето хора с Магейрокофобия всъщност се страхуват от един или няколко елементи в готвенето или възможните резултати от процеса на готвене.
Хората, които страдат от страх от готвене най-вероятно са преживели хранително отравяне. Те се страхуват от замърсяване или разваляне на храната. Някои готвачи са перфекционисти.
Те се тревожат как изглежда храната, дали покривката е винаги перфектно центрирана и различни подобни детайли, които в един момент могат да причинят Магейрокофобия.
Други се притесняват от порязване и различни травми, които могат да получат по време на обработката на храната. Има хора, които се стряскат от рецепти, които изглеждат прекалено сложни и дълги.
Лечение на страх от готвене
Ако Магейрокофобията е прекалено тежка и сериозна, засегнатото лице трябва да се обърне към специалист. Прилага се когнитивно-поведенческа терапия, чрез която пациентът да замени страховете си с положителни емоции.
След като най-тежките симптоми отминат, човек може да изучи нови кулинарни умения и дори да се забавлява. Това разбира се трябва да става постепенно, за да не се получи обратен ефект.
С правилното лечение страхът от готвене може да бъде контролиран успешно.