Зъбна Плака

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Зъбна плака
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Зъбната плака, която е наричана още зъбен налеп представлява пихтиеста, много тънка ципа, която покрива зъбите през голяма част от денонощието. Зъбната плака основно се състои от микроорганизми, но освен тях в състава й влизат още олющени епителни клетки от устната лигавица, сиалозахариди, слюнка и др.

В началото микроорганизмите, които се намират в плаката са предимно нормални анаеробни обитатели на устната кухина, но в последствие кислородът започва да се изчерпва, а киселинността се увеличава, което води до развъждане на патогенни анаеробни микроорганизми. Заедно с това се наблюдава увеличение в дебелината на плаката. Зъбната плака не може да се види с просто око, но зъболекарите притежават специални багрила, благодарение на което могат да я оцветят.

Причини за зъбна плака

Нередовното почистване на зъбите е първата и най-важна причина за появата на зъбна плака. Зъбите трябва да се мият поне два пъти дневно, за да се избегнат усложненията. Като втора причина може да споменем нередовното посещение на зъболекар.

Колкото и старателно да се почистват зъбите, човек винаги може да пропусне на места плаката. С течение на времето тя се втвърдява и се образува зъбен камък.

Третата причина за зъбна плака е пренебрегването на т.нар. „природни четки“. Това са по-твърдите и хрупкави плодове и зеленчуци като ябълки, краставици, моркови. На последно място, но не по значение се нарежда консумацията на твърде много сладки изделия. Може да се каже, че бактериите много обичат простите въглехидрати като захар. Консумацията на бонбони, сладкиши, сладки безалкохолни напитки позволява на захарта да полепне по зъбите.

Микроорганизмите, които се намират в устната кухина преобразуват захарта в киселини. Те от своя страна атакуват зъбния емайл и водят до деминерализация на зъбите. Деминерализацията много често става причина за образуването на кариеси и други увреждания на зъбите.

Симптоми при зъбна плака

Човек сам не може да разбере, че притежава от зъбна плака. Все пак рисковите фактори, които изброихме – лоша орална хигиена, нередовни посещения при стоматолог, консумация на прекалено много сладки изделия и твърде малко плодове и зеленчуци са сериозна предпоставка за наличието на зъбна плака.

Диагностициране на зъбна плака

Поставянето на диагнозата се извършва от специалист по дентална медицина. Самата плака не може да се види с просто око, затова зъболекарят оцветява зъбите със специално багрило, което може да разкрие наличието на зъбна плака. Колкото по-рано бъде открита зъбната плака, толкова по-бързо и безпроблемно ще бъде лечението.

Зъбна Плака

Лечение на зъбна плака

В съвременната парадонтология е прието, че 95% от заболяванията на пародонта се причиняват от бактериите, намиращи се в зъбната плака. Контролът върху плаката заема централно място в профилактиката и лечението на заболяванията в устната кухина. Той може да бъде химичен и механичен. Двата подхода могат да се използват самостоятелно или в комбинация.

В последните години се обръща специално внимание на химичните съединения, които предотвратяват образуването и спомага за отстраняването на зъбната плака. Почистването на плаката от зъболекар не е болезнен процес и не отнема много време. Нелекуваната плака води до появата на кариес, зъбен камък, възпаления и различни проблеми.

Превенция на зъбна плака

Зъбите трябва да се мият редовно, поне два пъти на ден. При най-малкото съмнение за нередност лицето трябва да посети своя стоматолог. Трябва да се избягва редовната консумация на сладки изделия и да се наблегне на повече плодове и зеленчуци. На пазара има голямо разнообразие от води за уста, конци за зъби и други препарати за орална хигиена. Употребата им е повече от препоръчителна, защото само с паста за зъби не може да се постигне ефективно почистване на зъбите.

Премахване на зъбния камък

Както вече споменахме, зъбният камък представлява натрупване на плака и минерали от слюнката ви, които се втвърдяват. Най-добрият начин да премахнете зъбния камък от зъбите си е като се доверите на специалист. Зъболекарите разполагат с инструментите и обучението, за да се погрижат за досадната плака.

Зъбният камък може да покрие външната страна на зъбите и да нахлуе под линията на венците. Отлаганията на зъбен камък, които често се утаяват зад и между зъбите, изглеждат жълти или кафяви. Зъбният камък и неговият предшественик, плаката, могат да нарушат здравето на зъбите ви.

Зъбният камък и плакатa причиняват лош дъх, от натрупване на бактерии

унищожават емайла, твърдия външен слой на зъбите, което от своя страна, може да доведе до чувствителност на зъбите, кариес и дори загуба на зъби насърчават заболяването на венците.

Спрете зъбния камък, като спрете плаката

Плаката може да се втвърди в зъбен камък за броени часове, поради което е толкова важно ежедневно зъбите да се четкат и почистват с конци. Американската стоматологична асоциация (ADA) препоръчва следното:

- Четкайте зъбите си два пъти на ден, две минути наведнъж.

Зъбна Плака

- Използвайте четка за зъби, която ви е удобна. Изборът да използвате ръчна или електрическа четка за зъби е въпрос на лични предпочитания - и двете ефективно ще премахнат плаката, ако се използват правилно и последователно. Все пак електрическата четка за зъби ще ви помогне много, ако не знаете как да миете зъбите си.

- Използвайте четка с твърд косъм.

- Четкайте под ъгъл и включете венците си. Наклонете четката на 45 градуса, така че да можете да вдигнете четина в ъглите между зъбите и венците, където плаката може да се скрие. Използвайте четката си за зъби и в местата, където се срещат зъбите и линията на венците.

- Използвайте нежни, кратки движения.

- Използвайте флуорна паста за зъби.

- Ползвайте конци за зъби веднъж на ден.

Премахването на зъбен камък става от професионалист, но има неща, които можете да направите.

Паста за зъби с контрол на зъбен камък. Едно проучване от 2008 г. установява, че тези, които използват паста с контрол на зъбен камък, имат по-малко зъбен камък в края на проучването от тези, които използват обикновена флуорна паста за зъби.

Паста за зъби със сода за хляб. Тъй като содата за хляб е леко абразивна, проучванията показват, че пастата за зъби с тази съставка може по-добре да премахне плаката, отколкото пастата за зъби без нея.

Пропуснете пастите за зъби на основата на активен въглен. Пастите за зъби на основата на въглен не са доказали своята ефективност при контролирането на зъбния камък.

Избелващи ленти. Едно проучване от 2009 г. установи, че тези, които са използвали избелващи ленти с водороден прекис с пирофосфат всеки ден в продължение на три месеца, имат по-малко зъбен камък от тези, които просто са си измили зъбите.

Зъбна Плака
Снимка: slavoljubovski / pixabay.com

Пиене на чай. Проучване установи, че пиенето на зелен чай може да намали количеството бактерии в устата. Ако не искате да пиете чай, опитайте вода за уста, в която има чай.

Дентален душ. Това ръчно устройство, наричано и зъбен душ, разпръсква вода в пространствата между зъбите, за да премахне бактериите и остатъците.

Вода за уста. Според ADA, водите за уста, които съдържат съставки за борба с бактерии като цетилпиридиний, хлорхексидин и някои етерични масла, могат да се борят с плаката и зъбния камък.

Важно е да се отбележи, че тези води трябва да се използват заедно с четкане и конци.

Какви са рисковете от зъбната плака?

Лепливата бактериална плака, която се натрупва върху зъбите ви и възпалените, кървящи венци, не само заплашва здравето на зъбите ви.

Все повече изследвания показват, че бактериите и възпаленията в устата ви са свързани и с други проблеми, включително инфаркт и деменция, и може да застрашат цялостното ви здраве.

Учените са идентифицирали няколко връзки между лошото здраве на устната кухина и други здравословни проблеми - въпреки че все още не могат да установят причина и следствие. Този списък със здравословни проблеми нараства, тъй като изследванията продължават. Как зъбната плака вреди на здравето ви?

На зъбите ви постоянно се образува плака. Когато ядете или пиете храни или напитки със захари или нишесте, бактериите отделят киселини, които атакуват зъбния ви емайл.

Натрупването на плака също може да доведе до заболяване на венците - първо гингивит, подути венци, които понякога кървят. Ако прогресира, може да се развие тежко пародонтално заболяване (венците). Тъканта на венците се отдръпва от зъбите, позволявайки на бактериите да унищожат подлежащата кост, поддържаща зъбите.

Пародонтални и други заболявания

Към днешна дата учените са открили връзки между пародонтоза и редица други проблеми, включително:

- Сърдечно заболяване;

Диабет;

Деменция;

Ревматоиден артрит.

Какво се крие зад връзките? Експертите не могат да кажат със сигурност, но вярват, че оралните бактерии могат да излязат в кръвта и да наранят основните органи.

Възпалението вероятно е общ знаменател, казват експертите. Пародонталната болест, белязана от възпаление, може да увеличи възпалението в тялото. Възпалението, от своя страна, е основният проблем при заболявания, включително сърдечни заболявания и ревматоиден артрит.

Статията има информативен характер и не замества консултацията със зъболекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest