Фибрите са растителни нишки, които почти нямат хранителна стойност, но са от изключителна важност за здравословното състояние на хората. Редовната употреба на фибри намалява риска от запек, хемороиди, рак на дебелото черво и е отлична профилактика на стомашно-чревни заболявания.
Включването на храни с високо съдържание на фибри, в дневния хранителен режим, е отлична профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Растителните влакнини се разграждат сравнително бавно или въобще не се разграждат от организма, което води до ускоряване на метаболизма, по-бавно повишаване на нивата на кръвна захар и намаляване на нивата на „лош“ холестерол.
Проучване на учени от Университета в Лийдс, Великобритания показват, че включването на храни, богати на фибри, може да намали и риска от инсулт. Редовната консумация на храни, богати на влакнини може сериозно да намали риска от исхемичен (мозъчен) инсулт.
Според проф. Даян Трипълтън, водещ ръководител на проучването, дори само приема на 7 грама фибри на ден, може да понижи риска от исхемичен инсулт със 7 %.
„Трябва да възпитаваме хората да поемат повече храни с фибри“, смята проф. Трипълтън - “Особено внимание на храната си трябва да обръщат тези, които попадат в рисковите групи, като пушачите и пациентите с високо кръвно налягане и тези, които страдат от наднормено тегло.“
Британските учени са базирали изводите си на данни от осем различни изследвания проведени за периода 1990-2012 година. Обобщението на резултатите от всички проведени проучвания е показало, че хората, които редовно консумират храни, богати на растителни влакнини, не страдат от високо кръвно налягане или високи нива ни „лош“ холестерол, които са основните рискови фактори за получаване на мозъчен инсулт (притокът на кръв към мозъка е блокиран от съсирек в следствие на стесняване на стените на кръвоносните съдове).
Препоръката на специалистите по здравословно хранене и да се приемат поне по 440 грама пресни плодове и зеленчуци дневно, както и умерени количества необработени и несолени ядки. Според диетолозите една порция пълнозърнеста паста в комбинация с поне две порции плодове и/или зеленчуци осигуряват необходимата дневна доза от растителни фибри.
Мозъчните инсулти са третата най-често срещана причина са смърт в световен мащаб. Всяка година от исхемичен инсулт загиват повече хора, отколкото от автомобилни катастрофи.
Мъжете страдат от инсулт с 25% повече от жените, но при жените смъртността от инсулт е почти 60% по-висока, което се дължи на по-високата средна възраст, на която представителките на нежния получават мозъчен удар.
За жалост, само един от пет човека, спазва препоръките на лекарите за здравословен хранителен режим и поемането на храни богати на фибри като сурови ядки, зеленчуци, зърнени храни, изсушени плодове и кореноплодни растения.