ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Дегенеративни заболявания

Дегенеративни заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Дегенеративни заболявания

Дегенеративните заболявания представляват нарушения в нормалното функциониране на организма и тялото, които се характеризират с прогресивни моменти на заболяването. Дегенеративните заболявания са прогресивни деструктивни процеси, които оставят трайни поражения в организма.

Дегенеративните заболявания може да се дължат на вродени аномалии още в ембрионалното развитие, генни мутации, хромозомни заболявания, придобити или вродени увреждания в нервната система, болест на Алцхаймер и Паркинсон, мозъчни тумори, невропатии, наследствени фактори, тежки черепни травми и др.

По-голямата част от дегенеративните заболявания се дължат на недостиг на специфична ензимна система. Дегенеративните заболявания предимно се пораждат от намалена алкалност, намален достъп на кислород и намалено ниво на ензимите.

Видове дегенеративни заболявания

Дегенеративни ставни заболявания – това са най-често срещаните ставни увреждания. До голяма степен те се определят като неизбежни състояния, които са резултат от хода на времето. Дегенеративните костни заболявания са причинени от износването на ставите в ежедневието – понижаването на съдържането протеогликани и вода в тях.

Видове дегенеративни заболявания

Протеогликаните представляват сложни молекули, които придават устойчивост и гъвкавост на ставния хрущял. С течението на времето в ставната течност прогресивно намалява съдържането на някои минерали, хиалуроновата киселина.

Заедно с механичното износване на ставите, се стига и до намаляване на устойчивостта на ставния хрущял и ставните връзки. Заедно с това намалява и количеството на ставната течност, която изпълва ставата и смазва повърхността на хрущяла.

В резултат от това при движение на костите се получава триене, което е силно болезнено и никога не настъпва в здрави стави. Това е етап на напреднала ставна дегенерация, която е една от най-характерните черти на старостта.

Дегенеративни заболявания на нервната система – биват вродени и придобити с течение на възрастта. В групата на вродените заболявания влизат болести на централната и нервната система, които имат общи признаци – наследственост и постепенно развитие на дегенерация на мускулната и нервната тъкан.

Болестните им прояви са различни, взависимост от това коя част от нервната система е засегната. Обикновено заболяванията започват в детската или детско-юношеската възраст, а в много редки случаи се наблюдават след 30-40-годишна възраст.

От придобитите дегенеративни заболявания на нервната система най-разпространеното е болест на Паркинсон. Тя се изразява труден контрол върху движенията на тялото, който се влошава с развитието на болестта.

Симптоми при дегенеративни заболявания

В зависимост от засегнатата част от тялото дегенеративните заболявания имат различни симптоми. Когато ставите за засегнати от дегенеративен процес, триенето предизвиква силна болка, която с течение на времето става все по-интензивна.

Превенция на ставни проблеми

Дегенеративните заболявания на нервната система са много сериозни, защото засягането на нервите може да доведе до пълна инвалидност или различни тежки увреждания.

Диагностициране на дегенеративни заболявания

Диагностицирането на дегенеративни заболявания изисква назначаването на редица изследвания, които са различни за всяко едно заболяване. Вродените дегенеративни заболявания могат да се установят още във вътреутробното развитие на плода.

Чрез изследване на биохимично ниво се съди за известна недостатъчност на някои ферменти в организма – генетично обусловени при едни и случайни в други случаи. Прави се опит за корекция на проблема чрез внасяне в организма на липсващи витамини, ферменти и др.

Лечение на дегенеративни заболявания

За съжаление дегенеративните заболявания са необратим процес, който с течение на годините все повече се задълбочава. Прилагат се лекарства за облекчаване на симптомите, но пълно излекуване няма.

Процесите на износване и стареене на ставите могат да бъдат забавени чрез прием на липсващите вещества – хиалуронова киселина, протеогликани и др. Избягването на вдигане на тежести е особено важно за предотвратяване на преждевременното ставно състаряване.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest