В телата ни се натрупват токсини от пестицидите, хормоналните препарати и хербицидите, с които се преработват храните. Освен това фактори като бактериите, вирусите, твърде големите количества алкохол, кафето и други кофеино-съдържащи напитки, тютюнопушене и някои лекарства предразполагат органи като черния дроб и стомаха да произвеждат токсини. Всеки от нас, волно или не, е изложен на влиянието на тези фактори.
При пречистване на организма от токсините даваме нов живот на тялото си. По този начин го освобождаваме и от до три килограма, които сякаш са го задръстили. Има три основни правила при предприемане на тази стъпка: да се пие много вода и течности, да не се добавя сол и да се следва следният здравословен хранителен режим:
1 ден
Закуска: 1 чаша мюсли без овесени ядки (ленено мюсли)/друга зърнена култура, например киноа или елда), 1 чаша плодове или плодово смути от круша и 1 чаша горски плодове, разбити с вода, фреш от портокал и лед (може да се поръси с 2 с.л. семена от чиа);
Обяд: Супа от моркови и джинджифил, салата от 1/2 чаша сварен нахут с ниско съдържание на натрий, краставици, 1 с.л. печено слънчогледово семе и 1/2 авокадо, подправена с лимонено-меден винегрет;
16 ч.: 1 чаша диня, малини или ягоди, 20-30 г сурови ядки по избор;
Вечеря: Зелена салата с ½ настърган морков, 1/2 глава червен лук, 1 тиквичка, 2 цветчета броколи и 4 сурови гъби в пикантен сос (Сосът се приготвя от лимонено-медения винеграт, подправен с щипка чили и печен сусам), салата от моркови, подправена с лимоново-меден дресинг, задушени броколи със студено пресован зехтин.
2 ден
Закуска: Чаша варени пълнозърнести житни култури с пресни плодове или плодово смути;
Обяд: Салата с моркови и цвекло от предния ден, чаша кафяв ориз басмати с куркума, магданоз и тиквени семки;
16 ч.: 1 ябълка, 6-8 бразилски ореха;
Вечеря: Зелена салата с репички, пресен лук, див чесън и авокадо, подправена със зехтин, лимон и черен пипер, супа от моркови и джинджифил, чаша задушен грах със студено пресован зехтин, копър и портокалов сок.
3 ден
Закуска: Чаша варени пълнозърнести житни култури с пресни плодове или плодово смути;
Обяд: Салата от 1/2 чаша сварен нахут с ниско съдържание на натрий, краставици, 1 лъжица печено слънчогледово семе и 1/2 авокадо, подправена с лимонено-меден винегрет, 2 ръжени бисквити и 50 г сирене (овче или козе);
16 ч.: 1 ябълка, 10-15 бадема;
Вечеря: Пилешко филе на скара, салата от настъргани моркови и цвекло, сотирани тиквички с лук, босилек, зехтин и лимон.