Със съдържанието си на фосфор, пуйката конкурира рибата. Той участва в работата на сърцето и бъбреците и е незаменим за умствена и физическа работа, а също така е част от белтъчините и костната тъкан.
Пуешкото месо е богато на витамин РР, липсата на който може да причини суха кожа и намаляване на умствената дейност. Само едно хранене с пуешко на ден покрива дневната потребност на организма от витамин РР, като по този начин повишава имунитета, мозъчната активност, устойчивостта на стрес, подобрява функционирането на нервните клетки и реакциите.
Но витамин РР, не е единственият елемент в пуешкото месо, който е добър за мозъка. То притежава естествен седативен триптофан и мозъчен стимулант тирозин.
Една порция с пуешко месо с тегло 150 г осигурява една трета от дневната норма на цинк и почни една четвърт от нормата на желязото.
Витамините В16, В12, В2, В3 (ниацин) и калий, също присъстват в него. Затова учените казват, че употребата на пуешко месо, помага за изглаждане на бръчките и намаляване на целулита.
Какви друга полза от пуешкото месо е известна? Оказва се, че то е и сред най-диетичните храни. По тази причина присъства и в разнообразни режими.
Диета с пуешко месо
Мажете да се придържате към тази диета с пуешко колкото си искате. Средно отнема 3-4 кг излишно тегло на седмица.
Преди закуска: 1 чаша вода.
Закуска: 1 чаша билков чай, 2 филийки хляб или 3 бисквити, 1 с.л. масло, 2 ч.л. мед, кисело мляко или 1 чаша обезмаслено мляко, 1 грейпфрут или портокал.
Обяд: 120 г варено пуешко филе, 40 г нискомаслено сирене, филийка хляб и всякакъв плод.
Следобедна закуска: билков чай или чаша питейна вода.
Вечеря: салата от пресни зеленчуци, поръсена с лимонов сок и 1 ч.л. растително масло, 100 г варено пуешко филе, 5 с.л. варен ориз, кисело мляко или 150 г извара с ниско съдържание на мазнини, 1 ч.л. мед, 2 ч.л. покълнало жито, пресен плод.
А ето и една диетична рецепта за пуешко месо, в случай че не обичате строгите режими, но искате да се възползвате от полезното действие на този хранителен продукт:
Диетично ястие с пилешко
Необходими продукти: пуешко филе – 350 г, печурки – 200-300 г, сварен зелен боб – 70 г, лук – 1-2 глави, моркови – 1 бр., сол, черен пипер, чесън – на вкус, растително масло – 2 с.л. магданоз – 2 стръкчета.
Начин на приготвяне: Нарежете пуешкото филе, от което сте премахнали кожата. Посолете леко и поръсете с черен пипер. Намажете месото със заквасена сметана и разбъркайте добре.
Поставете маринованото месо в хладилник поне за 40 минути. Изплакнете гъбите, обелете и нарежете на 4 парчета. Нарежете лука на пръстени и настържете моркова.
Вземете голям тиган с незалепващо покритие, намажете с растително масло и запържете лука и моркова на слаб огън. Прибавете пуешкото филе и пържете за около 10 минути. Добавете гъбите, подправките и налейте 1 чаша вода.
Покрийте тигана с капак и гответе месото и зеленчука за около 50 минути, като от време на време разбърквате. Добавете готовия сварен боб в тигана и варите всичко заедно за още 10-15 минути, под капак на слаб огън. Поръсете със ситно нарязания магданоз и сервирайте това диетично пуешко ястие.