ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Храните, които убиват мозъка ни бавно

Храните, които убиват мозъка ни бавно

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k464
Фаст фууд
Подложка за мишка 2в1 с безжично зареждане на телефони
Практичен аксесоар за вашия дом:
Подложка за мишка 2в1 с безжично зареждане на телефони
47.00 лв.
Виж ››

Има различни храни. Някои от тях са съюзници срещу досадните излишни килограми, а други стимулират паметта. От друга страна има и такива, които имат пагубен ефект върху функционирането на мозъка. Диетолозите съветват, ако не можем да ги спрем, то поне да ограничим консумацията им. Ето кои са те:

Трансмазнини – Те предизвикват сърдечни проблеми, повишен холестерол и затлъстяване. Правят мозъка по-бавен, влияят на рефлексите и увеличават риска от инсулт. Ако се приемат редовно, могат да увредят артериите и да доведат до Алцхаймер.

Изкуствени подсладители – Те наистина съдържат по-малко калории, но в действителност могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Използвани продължителен период от време, различните синтетични подсладители могат да причинят увреждане на мозъка и пречат на когнитивния капацитет.

Храни, съдържащи захар – Вредни не само за външния ни вид, тези храни влияят пагубно и на функционирането на мозъка. Консумация на големи количества захар може да донесе неврологични проблеми, както и да повлияе на паметта.

Храните, които убиват мозъка ни бавно

Храни, съдържащи големи количества сол - Солените храни повишават кръвното налягане и вредят на сърцето. Освен това храните с големи количества натрий могат да повлияят на познавателната функция и мисловните способности. Причиняват остри симптоми на пристрастяване – като при наркотиците.

Зърнени храни – Всички зърнени храни, с изключение на 100% пълнозърнестите, влияят вредно върху функционирането на мозъка и като цяло върху здравето. При редовна консумация тялото остарява по-бързо и е възможна загуба на паметта. Заменете обичайните въглехидрати със сложни - обикновения хляб заменете с пълнозърнест.

Бургери

Преработени протеини – Преработените местни продукти – кренвирши, салами, колбаси и други подобни са изгубили важните протеини – градивни елементи на мускулите и много важни за правилното функциониране на тялото. Месото наистина е най-богатият източник на висококачествени протеини, но в преработените храни те просто липсват. Естествени източници на пълноценни протеини, освен прясното месо, са риба тон и сьомга, млечни продукти, орехи и семена.

Пържени храни – Пържените-, подобно на преработените храни, бавно унищожават нервните клетки в мозъка. Мазнините са с различна степен на опасност - слънчогледово олио например се счита за едно от най-токсичните.

Храните, които убиват мозъка ни бавно

Полуфабрикати – Те също влияят на централната нервна система и увеличават риска от развитие на дегенеративно заболяване на мозъка - като болестта на Алцхаймер.

Фаст фууд – Нездравословната бърза храна променя определени химикали в мозъка. Това води до симптоми на депресия и тревожност. Тези храни влияят на производството на допамин - важен химикал, отговарящ за чувството на щастие и цялостното усещане за благополучие. Той подпомага когнитивната функция, възможностите за обучение, бдителността, мотивацията и паметта.

Храните, които убиват мозъка ни бавно

Алкохол – Освен на черния дроб, той вреди и на мозъка. Води и до състояние, което е известно като "мозъчна мъгла". Алкохолът действа като облак, който пречи на ясната мисъл и ни обърква. Пристрастените към него с времето започват да забравят имена, събития и не могат да различат сън от реалност.

Никотин - Никотинът не е храна, но той също опустошава мозъка чрез ограничаване на притока на кръв към този важен орган. Цигарите увреждат и капилярите, които играят решаваща роля, когато става въпрос за вашата мозъчна функция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest