ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Билки за дълголетие

Билки за дълголетие

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190316
Билки
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
33.00 лв.
Виж ››

От стотици години учените се опитват да намерят чудодейно средство, което да направи хората безсмъртни. Тайната на дългия живот обаче е съвсем простичка.

Растенията, които отглеждаме у дома, освен че ни помагат в борбата с вирусните заболявания и инфекции, могат да удължат човешкия живот. Ето някои от най-известните билки, които приемат дълголетниците.

Гъба Рейши

Гъбата рейши /Reishi/ е популярна като гъба на безсмъртието и традиционно се употребява в китайска медицина. Най-добри отзиви има за сорта червено рейши.

Тази гъба зарежда с енергия, като в същото време възпрепятства сърдечносъдови заболявания, имунни нарушения, рак и др. Отлични резултати се постигат, когато растението се използва в супа, но също така от него може да се приготви и извлек.

Свещен босилек

Свещеният босилек /Holy basil/ се приема за свещена билка от много индуски поклонници. Лечебните сили на растението се смятат за несравними заради начина, по който то намалява стреса.

Осен това свещеният босилек повишава енергията и подпомага дълголетието. Най-много това чудодейно растение помага при хипертония, сърдечносъдови заболявания и диабет. Свещеният босилек може да се приема както в свежо състояния, така и изсушен.

Салвия

Салвията, позната и като градински чай, също е чудесна билка за дълголетие. Най-използваните за лечение представители на този род са градинският чай и испанският градински чай.

Орлови нокти

Това невероятно растение помага при дихателни проблеми, като улеснява дишането. Салвията облекчава главоболието и засилва паметта. Някои народи смятат, че консумацията на градински чай води до безсмъртие.

Астралагусът, по-познат у нас като орлови нокти, също е често употребявана билка в китайската медицина. Това растение облекчава симптомите на сезонните алергии, помага при простуда, грип, високо кръвно налягане, проблеми с кръвообращението.

Джяогулан

Всъщност полезните свойства на астралагуса са безброй, но най-впечатляващ е начинът, по-който той забавя стареенето на организма, като подобрява състоянието на теломерите, които държат хромозомите заедно. От билката се приготвят екстракти, таблетки или прах.

Джяогулан /Jiaogulan/ напомня по химичен състав на женшен. В Китай това растение е попилярно като билка на безсмъртието.

Джяогулан благоприятства по-лесното изгаряне на мазнините, действа отлично върху сърдечносъдовата система, регулира кръвното налягане, предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това билката повишава добрия холестерол и понижава лошия. Най-често от тази билка се приготвя чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest