Противоречивите високопротеинови диети, като тази на актуалния в последно време д-р Аткинс могат да доведат до свиване на мозъка. Звучи невероятно, но е факт според последни проучвания.
Хранителните режими, включващи консумация предимно на месо, предразполагат организма и към поява на болеста на Алцхаймер в по-късен етап, категорични са учените.
Опитните тестове били проведени с дебели мишки, които били пдложени на диетата на Аткинс. Крайният резултат отчел, че техните мозъци са с 5% по-леки от тези на мишките, подложени на различни от протеиновите хранителни режими.
При гризачите със „свит” мозък центровете в черепната кухина, отговарящи за паметта, също били слабо развити. Именно това е причината изследователите да са категорични, че високопротеиновите бедни на карбохидрати диети предразполагат мозъка към Алцхаймер.
В своя апогей през 2003 и 2004 г. манията по диетата на д-р Аткинс обхвана милиони хора по света. Само във Великобритания над 3 милиона са редуцирали хранителния си режим до консумацията предимно на месо. Припомняме, че диетата на Аткинс проповядва яденето единствено на яйца, сирене и основно месо, като категорично забранява богатите на карбохидрати храни като хляб, ориз и паста.
Сред известните холивудски последователки на диетата са Дженифър Анистън и певицата Черил Коул.
Докторите обаче предупреждават, че с прекалената консумация на месо се поглъщат и твърде много мазнини, което пък води до сърдечни болести и проблеми с бъбреците.
Според учените новите изследвания показват, че състоянието на деменция може да се избегне с балансирано хранене.
Специалистът по Алцхаймер – проф. Сам Генди, от специализираното по медицина училище в Ню Йорк, подчертава нуждата от още изследвания, за да се установи дали протеиновата диета наистина „натиска спусъка” на болестта.
Той коментира, че най-шокиращият резултат от тестовете е загубата на цялостна мозъчна маса.
Срещу Алцхаймер проф. Генди препоръчва хранителен режим, включващ предимно зеленчуци, плодове и риба.