ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Смартфоните увреждат гръбначния стълб

Смартфоните увреждат гръбначния стълб

Смартфони

Смартфоните могат да се окажат причината за проблеми с гръбначния стълб, смятат американски учени. Специалистите обясняват, че тежестта на главата е средно около пет килограма и тази тежест изисква подкрепата както на врата, така и на гръбначния стълб.

Гръбначният стълб може да се справи с тази задача, ако сме седнали или пък стоим прави – иначе казано, ако човек е застанал в удобна за тялото позиция.

Учените обясняват, че товарът от главата става по-голям, ако заемем неудобна за тялото позиция – ако се изгърбваме, например.

Хората, които притежават смартфони, често се изгърбват, като по този начин поставят под натиск гръбначния стълб. Според учените, това не е фатално в самото начало – физическите последици от този натиск, започват да се появяват по-късно.

С течение на времето, това може да причини много сериозни последици и да се наложи операция, категорични са специалистите.

Ръководител на проучването е Кенет Хансрадж и той е обезпокоен, че този проблем е все по-често срещан – учените го наричат „пишещ врат“. Той призовава всички собственици на смартфони да бъдат по-внимателни и да се замислят каква позиция заема тялото им, когато използват устройството.

Болки в Гърба

Според него трябва да внимаваме, когато се взираме в телефона – по-добре е да използваме очите си, отколкото да натоварваме врата и главата и да се привеждаме към устройството.

Освен това Хансрадж препоръчва на всички собственици на тези модерни устройства периодично да поклащат главата си наляво – надясно.

И въпреки че според някои специалисти смартфоните вредят на здравето ни, оказва се, че тези устройства са сред най-желаните подаръци за предстоящите коледни празници.

Трескавото пазаруване за Коледа вече е факт и до средата на декември търговците определено ще имат повечко работа.

Според отчетите едни от най-желаните подаръци от децата са смартфоните, както и таблетите. Все пак, специалисти в областта твърдят, че тази година, няма да има някакво устройство или играчка, която да се окаже категоричен хит на пазара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest