Лечение на шарка

Шарка

Повечето от нас сме карали шарка в детската си възраст и не можем да си спомним с какво са ни лекували родителите ни. А сега се налага да се притесняваме това заболяване да не стигне до нашите деца. В почти всички случаи няма повод за притеснение.

Макар и да е силно заразна инфекциозна болест, шарката протича относително леко и то особено при децата. Ако не се наблюдават усложнения, няма нужда от хоспитализация или някакви специални мерки, които трябва да бъдат взети. Шарката не е бактериална инфекция и при нея антибиотик не се дава.

Едрата шарка, известна като вариола, е всявала навремето страх у всеки, но от 1980 г. вирусите, които я причиняват са обявени за унищожени.

Срещу морбили и рубеола има задължителна ваксинация при децата на 13 месеца и тези два вида шарка също се срещат изключително рядко. Дори и да се разболеете от морбили или рубеола, почти няма случаи, в които да се налага хоспитализиране.

Всички видове шарки започват под формата на най-обикновена простуда, след което се появяват обриви. Нужно е единствено да си дадете почивка, ако получите сърбеж по време на характерния обрив да го облекчавате с ментолов спирт и ако случайно вдигнете висока температура, да вземете съответните медикаменти. В никакъв случай обаче не вземайте аспирин, най-подходящи са лекарствата, съдържащи парацетамол или ибупрофен.

Лечение на шарка

Имайте предвид, че рубеолата е опасна за бременните жени. Дори и те да са прекарали това заболяване, то често се предава на плода и може да доведе до неговите малформации.

Най-често срещаните шарки са варицелата и скарлатината. За разлика от варицелата, към която се изгражда имунитет, за скарлатината това правило не важи. Обикновено деца до 6 месеца не боледуват от варицела, защото са наследили антитела от майката, ако тя е прекарала това заболяване.

При децата до 2 г., които са болни от варицела, морбили или рубеола е добре да бъдат хоспитализирани, тъй като организмът им още не може да се справи толкова добре с шарката.

За всички видове шарка е необходимо приемането на много течности, поставянето на течно-кашева диета, овлажняването на въздуха и най-вече приема на витамини. Имайте предвид, че колкото и леко да изкарате шарката, организъмт Ви ще е с отслабен имунитет.

Единствено при скарлатината, която се характеризира с обрив и висока температура, може да се изпише антибиотик, тъй като тя се причинява от бактерии.

Отнесете се с внимание ако усетите замаяност, повръщате, усещате болка в ухото или не успявате да свалите високата температура дори и след приема на медикаменти. Това може да доведе до възпаление на ухото, бронхопневмония, енцефалит и др. сериозни заболявания, за които задължително трябва да сте под лекарски надзор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest