Макар за истински факири по отношение на приготвянето на риба да се смятат японците и средиземноморските държави, и американците няма да Ви разочароват.
Въпреки че наблягат на телешкото и говеждото месо, те са усвоили и някои много интересни и сполучливи рецепти за риба. Сега ще Ви запознаем с 3 от тях, които са неизменна част от американската кухня.
А какъв по-подходящ ден да блеснете с уникално кулинарно изпълнение, ако не Никулден. Пробвайте някоя от тези различни рецепти за риба, ако ви е омръзнал Никулденският шаран.
Морски костур по американски
Необходими продукти: 4 филета от морски костур, 30 мл лимонов сок, 500 мл рибен бульон, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка кресон или розмарин
Начин на приготвяне: Морският костур се измива, подсушава и подправя със сол и черен пипер на вкус. В тенджера се изсипват рибен бульон и лимоновият сок, и течността се слага да заври. Мощността на котлона се намалява, в съда се подрежда костурът и се оставя да се задушава на слаб огън за не повече от 10 мин. Отцежда се, сервира се в чинии, залива се с 1 с.л. от соса, в който се е варил, поръсва се със зелените подправки и се сервира заедно със салата.
Паниран лефер с лимонов сос
Необходими продукти: 4 филета лефер, 100 г брашно, сокът от 2 лимона, 70 мл бяло вино, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка ситно нарязан копър или магданоз, мазнина за пържене.
Начин на приготвяне: Филетата се измиват и изсушават. В тиган се загрява олио, а към брашното се добавя сол и черен пипер на вкус. Рибата се овалва от двете страни в брашното и се изпържва за по 3 мин от двете страни. Изважда се да се отцеди върху кухненска хартия. Към мазнината, в която се е пържила, се добавят виното, лимоновия сок и 1 размита в малко вода с.л. брашно. Оставя се така, докато сосът почне да се сгъстява. Когато е готов, той се изсипва върху рибата и отгоре се поръсват пресните подправки.
Печено филе от акула
Необходими продукти: 4 филета от акула, 2 с. л. соев сос, 7 с. л. лимонов сок, 1 парче ситно нарязан джинджифил, 1 ч. ч. зехтин, 1 ч. ч. заквасена сметана, няколко стръка пресен копър или магданоз, сол, черен пипер и кимион на вкус.
Начин на приготвяне: В купа се смесват лимоновия сок, соевият сос, зелените подправки, зехтина, джинджифила, кимиона, солта и черния пипер. Рибата се измива и подсушава, намазва се със соса от двете страни и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Останалият сос се слага да кипне и след като е готов, се смесва със сметаната и се разбива с миксер. С него се залива готовата риба.
Нашата американска рецепта за риба е изпълнена!