ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Съвети при междуребрена невралгия

Съвети при междуребрена невралгия

Ребра
Електронен термометър за деца
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Междуребрената невралгия е болка, която се появява от притискането на нервните корени на мястото, където излизат от гръбначния стълб. Неприятното усещане се появява в областта на сърцето или под лопатките на долната част на гърба. Възможни са и неприятни усещания, придружаващи болката като парене, изтръпналост и скованост.

Има няколко причини за появата на този вид невралгия. Обикновено тя може да се дължи на травма, въздействие на тежки метали, бактерии, множествена склероза, понижен имунитет, алергии. Появата на междуребрена невралгия може да предизвикат и някои сърдечно-съдови заболявания (артериална хипертония, атеросклероза, анемия) поради недостатъчно снабдяване на нервите с кислород.

Ето и за какво е важно да знаем за междуребрена невралгия:

Голям принос за развитието на този вид неразположение имат цигарите и алкохолът. То се повява в 80 процента от случаите при хора, преминали 50-те години. Така че хора в тази възрастова група е желателно да намалят значително вредните си навици.

Също така рисков фактор е диабетът и нарушенията в метаболизма на витамини от група В. Най-често се наблюдава при язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, хепатит, колит, защото при тези заболявания страда метаболизмът в нервната тъкан.

Нервните окончания са навсякъде, затова междуребрената невралгия може да симулира например бъбречни колики, белодробна болест и болка, произтичаща от Херпес Зостер, и много често - сърдечно заболяване. Случва се и точно обратното - други заболявания често се приемат от невнимателни лекари за невралгия.

Лечението на междуребрена невралгия е трудно, но не и невъзможно. Лекари са на мнение, че за да се успеят да се справят с болестта, най-първо трябва да коригират причинителите на болестта. Важно е страдащите от невралгията да вземат по-дълги почивки. Минимум 2 до 5 дни. Пациентите трябва да спят на твърд матрак, а гърдите си да увият с вълнен шал, който да загрее засегнатата част от телата им.

Болки в Гърба

Препоръчителни са компреси върху болезнените участъци. Масажът е задължителен. Ползвайте противовъзпалителен обезболяващ крем. При силни болки няма да се разминете без обезболяващи (аналгин, седалгин, спазган), но само след лекарско предписание, защото има опасност организмът да стане резистентен. Добър ефект при междуребрена невралгия дават физиотерапията, иглотерапията, лечението с лазер.

Също така е желателно да се вземат витамини (В1, В6, В12). За да не премине междуребрената невралгия в хронична форма с чести пристъпи, трябва да се опитате да намалите физическата си активност. Спрете алкохола и цигарите и избягвайте стреса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest