Ако закусите добре с кисело мляко, прясно мляко и сирене, ще помогнете на диетата си за отслабване и дори ще намалите риска от диабет тип 2, заяви доктор Даниела Якубович от Университета в Тел Авив.
Причината е, че млечните продукти са богати на суроватъчен протеин, който засища и може да е верен съюзник на желаещите да стопят няколко килограма, предава Българското национално радио.
Закуска с продукти, изобилстващи от суроватъчен протеин, е много по-полезна от консумацията на протеините в яйцата и рибата тон.
Изследвания са показали, че суроватъчният протеин предотвратява рязкото покачване на кръвната захар, което е жизненоважно за хората с диагностициран диабет тип 2.
Ако не се промени диетата на болните, има опасност с времето високите нива на кръвна захар да предизвикат проблеми със сърцето, да увредят сериозно органите и да влошат зрението.
Калорична протеинова закуска, средноголям обяд и по-лека вечеря е доказана успешна стратегия за отслабване при хора със затлъстяване и диабет тип 2, споделя доктор Якубович, която е професор по медицина и диетолог.
Изследванията показват, че когато приемаме протеини, тялото ни потиска хормона на глада – грелин, което значително улеснява пригаждането и към най-строгия хранителен режим.
В експеримента са участвали 48 доброволци със средна възраст над 59 години, чиято закуска била различна. Първата група закусвала с млечни продукти, втората – с яйца, риба тон, соя, а третата група – със закуска от въглехидрати.
Крайните резултати след 12 седмици показали, че най-много е отслабнала първата група - със средно 7.6 килограма. Най-малко от теглото си са свалили от групата, която всяка сутрин е закусвала с въглехидрати – 3.1 килограма.
Суроватъчният протеин за разлика от другите протеини помага и тип поддържането на нормални нива на кръвна захар.